Fysiotherapie voor een hartoperatie vermindert complicaties

Array

Twee weken fysiotherapie voor een hartoperatie vermindert de kans op postoperatieve complicaties met tenminste 50 %. ZonMw heeft een wetenschappelijke studie van het UMC Utrecht van Erik Hulzebos gesubsidieerd. Hieruit blijkt dat het voor de operatie trainen van ademhalingsspieren bij hoogrisico patiënten complicaties en de ligduur na de hartoperatie met minstens 50% verminderen. In 2007 is in de Isalaklinieken een implementatiepilot door thoraxchirurgen en fysiotherapeute I. Weuring uitgezet onder vergelijkbare patiënten. De uitkomsten, maar liefst 70% minder longcomplicaties en vermindering van de ligduur op de intensive care, waren aanleiding om de samenwerking tussen de afdelingen thoraxchirurgie en de fysiotherapie te formaliseren
De succesvolle preoperatieve fysiotherapie bestaat uit minimaal twee weken training van de ademspieren, ademhalingsoefeningen en hoestinstructies, die dagelijks moeten worden uitgevoerd. Het zijn relatief simpele oefeningen die de hoogrisico patiënt ook thuis kan doen.

ZonMw subsidieert ontwikkeling scholingsaanbod
ZonMw heeft een subsidie verleend om in december 2007-januari 2008 een scholingsmodule te ontwikkelen voor preventieve fysiotherapie voor hartoperaties. Eind maart, begin april is er een try-out van de module waar 12 fysiotherapeuten van de Tergooiziekenhuizen aan meedoen. Medio april 2008 kunnen fysiotherapeuten met een aantekening hartrevalidatie – en andere belangstellende fysiotherapeuten – deze scholingsmodule in de ademhalingstraining volgen bij Abakus BV.

Recente artikelen