RVZ-rapport goede impuls voor zorginkoop

Array

De Raad voor de Volkgezondheid en Zorg (RVZ) geeft met het rapport over de zorginkoop een goede impuls aan de discussie over de zorginkoop. Dat stelt Paul van Rooij, manager zorg van ZN, in reactie op het rapport dat de RVZ aan minister Klink heeft aangeboden.

In het rapport benadrukt de RVZ twee belangrijke aspecten van de zorginkoop. Allereerst is de zorginkooprol van zorgverzekeraars een belangrijk instrument in het nieuwe zorgstelsel om een kwalitatief betere, doelmatiger zorg tot stand te brengen. Een tweede, belangrijk punt dat de RVZ aansnijdt is de rol van de politiek en de overheid. 

Duidelijkheid
Van Rooij: ‘Wij ondersteunen de aanbeveling van de RVZ dat de overheid en de politiek afstand moeten houden en een consistent beleid moeten voeren bij de invoering van het nieuwe stelsel. Voor de zorginkoop worden grote investeringen en een lange termijninspanning van zorgverzekeraars en zorgaanbieders gevraagd. De contractpartijen bij de zorginkoop moeten niet steeds op incidenten worden teruggefloten. Wij kunnen ons dan ook goed vinden in de aanbeveling om duidelijk te scheppen over de doelstellingen van het nieuwe zorgstelsel en over de wenselijkheid van selectieve zorginkoop en over eventuele gevolgen.

De RVZ legt in het rapport de vinger op de bekende zere plekken in het nieuwe zorgstelsel, zoals een gebrek aan transparantie van kwaliteit, een gebrekkig DBC-systeem, beperkte vrije prijsvorming en een risicovereveningssysteem dat verzekeraars nog niet in alle deelsectoren van de zorg aanzet tot een scherpe zorginkoop. 

Kwaliteit
Volgens Van Rooij schiet de RVZ door in de verwachtingen rondom het selecteren of uitsluiten van zorgaanbieders. ‘Verzekeraars zien meer in positieve prikkels dan in het per sé uitsluiten van bepaalde zorgaanbieders. Selectie of het uitsluiten van zorgaanbieders is geen doel op zich. 
Zorgverzekeraars zien meer in het begrip ‘gerichte zorginkoop’ of ‘kwalitatieve zorginkoop’. Deze vlag dekt de lading van het zorginkoopbeleid beter dan ‘selectieve zorginkoop’.Zorgverzekeraars streven er immers naar om op lange termijn de kwaliteit van de totale zorg te verhogen naar het gewenste niveau’, aldus Van Rooij. ‘Maar ondermaatse kwaliteit moet niet meer gecontracteerd worden’.

In het nieuwe zorgstelsel moeten zorgverzekeraars volgens Van Rooij ook de ruimte behouden om hun rol als zorgverzekeraar op een andere manier in te vullen, bijvoorbeeld via het aanbieden van een restitutiepolis. Hierbij staat de inkooprol van de zorgverzekeraar minder centraal staat en heeft de verzekerde meer keuzemogelijkheden. De zorgverzekeraar kan hierbij fungeren als adviseur voor de verzekerde in het zorgaanbod.

Bron: ZN 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen