Het EPD moet mee !

Array

In een recent persbericht meldt Zorgverzekeraars Nederland bij monde van hun graag spraakmakende directeur Zorg :"huisartsen moeten bij elke verwijzing een uitdraai van het EPD aan de patient meegeven om zo het gebruik van het EPD te stimuleren". Maar wie moet er gestimuleerd worden?? Iedere huisarts gebruikt al een EPD (in de volksmond een HIS)!

Of bedoelt hij dat specialisten eerder wennen aan werken met een EPD indien zij bij elke verwijzing een uitdraai van het huisartsen-EPD onder hun neus krijgen? De keren dat ik tot nu toe bij een verwijzing zo'n uitdraai mee heb gegeven (die uitdraai kan zonder enig probleem uit vele A4-tjes bestaan!) kreeg ik prompt daarna van de betreffende specialist het narrige verzoek of ik a.u.b. een verwijsbrief wel een beetje kort wil houden!"Ik zit er niet op te wachten om alle wetenswaardigheden van betrokken patient te moeten lezen" , was de reactie dan meestal. En meneer de directeur Zorg heeft zijn straf ook al bedacht: als de huisarts dat niet direkt gaat doen ,moet hij/zij dat maar komen verantwoorden voor de tuchtrechter! Toe maar , meneer de directeur!Met dit voorstel oogst u vast veel bijval ; maar niet bij huisartsen! Triest eigenlijk hoe verzekeraars (in dit geval hun koepel) telkenmale weer pogingen doen om hun imago bij de huisartsenbranche te verzieken! Vooralsnog blijf ik gewoon een verwijsbrief (met adequate info voor de specialist) meegeven bij een verwijzing en hebben overigens mijn patienten altijd de mogelijkheid hun dossier bij mij in te zien! Vind ik persoonlijk eigenlijk wel adequaat genoeg. En doe niet alsof het niet-invoeren van het EPD (tot nu toe) eigenlijk vooral die verdomde huisartsen te verwijten valt!

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

2 thoughts on "Het EPD moet mee !"

  1. Het zou sowieso handig zijn als huisartsen verwijsbrieven mee gaan geven.. Op de SEH komen (te) veel patienten die verwezen zijn door de huisarts en bij wie er geen moeite is gedaan om een verwijsbrief met een vraagstelling te schrijven. Dit geeft veel irritatie bij het SEH personeel en onbegrip bij de patient… Dus Geachte collegea, Geef altijd een verwijsbrief mee

  2. Beste (dokter) Aalstein ik vind dit een goeie zaak het lichaam van een mens zit nu eenmaal gecompliseert in elkaar en als er dan een reparatie aan moet gebeuren dan is het een goeie zaak als alle gegevens aanwezeg zijn, en wat die specialist berteft die zou eens met zijn tijd mee moeten gaan en volgens mij is dit een man op leeftijd die denkt dat hij alle wijsheid al in pacht heeft.
    Het is toch allang bekent dat er blunders worden gemaakt omdat het een en ander niet bekent was bij de specialisten en deze verandering is een goeie verandering met een prefentieve werking.

Comments are closed.

Recente artikelen