Artsen zonder Grenzen sluit medisch project in Kismaayo, Somalië

Array

Na de moord op drie medewerkers op 28 januari jl. sluit Artsen zonder Grenzen haar project in de Zuid-Somalische stad Kismaayo. Artsen zonder Grenzen blijft vastbesloten medische zorg te bieden aan de Somalische bevolking. Op de andere projectlocaties in Somalië gaat het werk door.
'Dit is een erg moeilijk besluit', zegt Arjan Hehenkamp, Directeur Operaties van Artsen zonder Grenzen. 'Er is een enorme behoefte aan onafhankelijke hulp in Kismaayo, maar we kunnen niet blijven werken op een plaats waar onze medewerkers doelgericht op brute wijze zijn vermoord.' Artsen zonder Grenzen veroordeelt aanvallen op humanitaire hulpverleners en de gevolgen daarvan voor de kwetsbare bevolking van Somalië.

Somalië maakt op dit moment een ongekende crisis door. Het geweld neemt toe, grote aantallen mensen raken ontheemd en er is een grote behoefte aan acute medische zorg, die lang niet overal beschikbaar is. Honderdduizenden Somali's overleven ternauwernood en hebben snel hulp nodig. Zij zijn de indirecte slachtoffers van elke aanval op humanitaire hulpverleners.

Meteen na de aanval trok Artsen zonder Grenzen haar internationale medewerkers in Somalië terug. Hoewel de organisatie zeer toegewijd hulp biedt aan het Somalische volk, is haar eerste prioriteit de veiligheid van haar medewerkers en medische faciliteiten. In de afgelopen weken is de veiligheidssituatie in de projectlocaties nauwkeurig in kaart gebracht. Waar de veiligheid dat toeliet, heeft Artsen zonder Grenzen daarna internationale staf naar een aantal locaties teruggestuurd.

Artsen zonder Grenzen startte in september 2007 een chirurgisch programma in Kismaayo, dat noodchirurgie en verloskundige zorg bood. Tot de sluiting van het project verzorgde onze medische staf 400 operaties en 1200 spoedbehandelingen.

Artsen zonder Grenzen werkt al 17 jaar onafgebroken in Somalië en biedt op dit moment medische zorg in tien regio's in het land. In 2007 opende Artsen zonder Grenzen diverse nieuwe projecten vanwege de enorme medische en humanitaire nood die voortkwam uit het voortgaande conflict. Medische teams verzorgden meer dan 2.500 operaties, 520.000 consulten en namen rond 23.000 patiënten op in ziekenhuizen.

Recente artikelen