‘Pay for performance’ model huisartsen

Array
Nieuw honoreringsmodel beloont goede prestaties huisartsen

In 2009 gaan zorgverzekeraars huisartsenzorg gedifferentieerd belonen. Maar wat is goede huisartsenzorg en wat is een redelijke beloning? Het Wetenschappelijk Instituut Kwaliteit Gezondheidszorg van het UMC St Radboud (voorheen afdeling Kwaliteit van Zorg) heeft een model ontwikkeld, dat de kwaliteit van huisartsenzorg meet en van scores voorziet. Het is voor het eerst dat een dergelijk honoreringsmodel voor de huisartsenzorg in Nederland gereed komt.

Het ‘pay for performance’ model is ontwikkeld in samenwerking met zorgverzekeraars CZ en VGZ, huisartsen en patiënten. Door toepassing van dit model komt in beeld hoe een individuele huisartsenpraktijk ten opzichte van andere praktijken presteert op medisch gebied, op het vlak van praktijkmanagement en wat patiëntervaringen betreft. Als beroepsgroep hebben huisartsen aangegeven transparantie te willen nastreven. Huisartsen willen weten hoe hun individuele praktijk ervoor staat en waar zich mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering voordoen. Een financiële prikkel daartoe ontbreekt in het huidige systeem.

Bonus
Het model drukt de kwaliteit van zorg uit in scores en koppelt hier een kwaliteitsbonus aan. Met dit inzicht en deze bonus kan een verzekeraar huisartsen belonen voor het verbeteren van de zorgverlening of hen daartoe stimuleren. Concreet varieert de bonus van nul tot een maximum van vijftienduizend euro jaarlijks. Dit bedrag komt tot nu toe bovenop de reguliere contractafspraken, die reeds met de verzekeraar zijn gemaakt, maar zal voor de toekomst verdisconteerd moeten worden in het gedifferentieerd financieringssysteem.

Verzekeraars, huisartsen en patiënten hebben via panels een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het model geleverd. Projectleider Jozé Braspenning vindt het opmerkelijk, dat de verzekeraars zich nadrukkelijk niet wilden bemoeien met de kwaliteitscriteria van zorg. “De inhoudelijke invulling hebben zij overgelaten aan de verantwoordelijkheid van de zorgprofessionals. Die opstelling is in lijn met het overheidsbeleid.”

Symposium
Het model is bottom-up tot stand gekomen en uitvoerig getest in 76 huisartspraktijken. Samen met een kwaliteitmeetsysteem voor huisartsenposten vormt het ‘pay for performance’ model een belangrijk resultaat van de vijfjarige strategische samenwerking van het Wetenschappelijk Instituut Kwaliteit Gezondheidszorg van het UMC St Radboud en zorgverzekeraar CZ. Tijdens een symposium op 9 april aanstaande in de Stadschouwburg in Nijmegen zullen de resultaten van deze samenwerking worden gepresenteerd.

Bron: UMCN 

Recente artikelen