Zo’n €2 miljoen verlies in 2007 bij Ziekenhuis Rivierenland

Array

Ziekenhuis Rivierenland heeft donderdag 3 april het voorlopig financieel resultaat over het jaar 2007 bekend gemaakt. ,,Er is sprake van een verlies van circa € 2,- miljoen. De al eerder geconstateerde fout in de jaarrekeningen 2005 en 2006 heeft het management op het verkeerde been gezet heeft bij het goedkeuren van uitgaven die achteraf niet verantwoord zijn gebleken'', zo meldt het ziekenhuis in een persbericht. Het ziekenhuis zal zijn financiële zaken opnieuw op orde moet brengen.
De eerste analyse van het ziekenhuis geeft een aantal oorzaken voor het verlies aan.

,,Sinds de beginjaren van deze eeuw zijn de mogelijkheden binnen de gezondheidszorg met grote sprongen vooruit gegaan. Ontwikkelingen binnen radiologie maakt de opsporing van lichamelijk falen in een vroege stadium mogelijk. Voor de behandeling van ziektes zijn nieuwe geneesmiddelen beschikbaar. Nieuwe chirurgische technieken veroorzaken minder schade aan het lichaam en bevorderen daarmee het herstel. Dit verhoogt de kosten van de zorg aanzienlijk.
Ziekenhuis Rivierenland vindt dat de inwoners van de regio Rivierenland erop moeten kunnen rekenen dat ze dichtbij 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht kunnen voor alle vormen van medisch specialistische zorg ( met uitzondering van hart- en neuro- chirurgie). Behandelingen worden volgens de landelijk hiervoor geldende richtlijnen en protocollen uitgevoerd.''

Zelfstandig
,,Er is in de afgelopen jaren veel geld en energie gestoken in het waarmaken van deze belofte. Investeringen op het gebied van kwaliteit en veiligheid werden versterkt door het opleidingsbeleid. Medewerkers moeten immers getraind zijn en blijven om volgens de nieuwste inzichten te werken.
Het ziekenhuis formuleerde in een ambitieus meerjarenbeleidplan haar strategie voor de komende jaren. Men hechtte eraan om als zelfstandig, klein maar volledig ziekenhuis overeind te blijven tussen grotere collega's in de directe omgeving. De voordelen voor patiënten van een kleiner ziekenhuis zoals het directe contact met de medisch specialist, de korte reisafstand en de “menselijke" maat vormden daarbij het doorslaggevende argument.''

Maatregelen
,,Halverwege het jaar 2007 werd duidelijk dat de patiëntgebonden kosten (zoals kosten voor diagnostiek en geneesmiddelen), explosief aan het stijgen waren. De posten die hiervoor opgenomen waren in de begroting zouden niet toereikend zijn. Daarnaast werd duidelijk uit vergelijkbare gegevens van andere ziekenhuizen dat er binnen ziekenhuis Rivierenland relatief veel mensen werkzaam zijn binnen ondersteunende functies. Dat was aanleiding om in de begroting 2008 maatregelen te treffen die zowel leiden tot besparingen zowel op het terrein van de patiëntgebonden kosten als het doelmatig en efficiënt inzetten van personeel moet verbeteren.
De te nemen maatregelen zijn erop gericht om nog in dit begrotingsjaar het weerstandvermogen structureel met tenminste 2 miljoen euro per jaar te verbeteren. Ook de voorgenomen nieuwbouw zal in een andere vorm en in een ander tempo gerealiseerd moeten worden.
De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het ziekenhuis op korte termijn weer financieel gezond is en worden genomen na overleg en afstemming met de leden van de patiëntenadviesraad, de leden van de medische staf en de ondernemingsraad. "

Recente artikelen