Nieuw handboek uit voor epidemiologen en zorgonderzoekers

Array

Clinical epidemiology: Principles, Methods and Applications for Clinical Research, dat is de titel van het Handboek dat Rick Grobbee en Arno Hoes schreven. Zij zijn hoogleraren epidemiologie bij het Julius Centrum en schreven het boek samen met bijdragen van zeven andere epidemiologen van dit centrum. Het boek behandelt twaalf thema’s:

  1. Introductie met een overzicht van onderzoeksontwerpen 
  2. Etiologisch onderzoek
  3. Diagnostisch onderzoek
  4. Prognostisch onderzoek
  5. Interventie onderzoek
  6. De bijeffecten van interventie onderzoek
  7. Het ontwerpen van een dataverzameling
  8. Cohort- en cross-sectionele studies
  9. De Case Control Study
  10. De Randomized Trial
  11. De meta-analyse
  12. De analyse van (routinematig) verzamelde klinische data.

Dit handboek richt zich op beginnende epidemiologen en niet-epidemiologen. Graag beveel ik het aan. Het is ideaal voor epidemiologen, zorgonderzoekers, GGD medewerkers en kwaliteitsmedewerkers van grote zorgorganisaties. Medewerkers van instanties die veel met kwantitatieve gegevens te maken hebben, hebben hieraan een grote steun. Het boek is uitgekomen bij Jones and Bartlett Publishers in de USA, Canada en Londen. Surf naar website www.jbpub.com  en bestel het. Doen!

Opsteller van dit bericht is:  

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen   
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: [email protected]  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen