Langer zelfstandig met seniorenbox

0
217

Woningcorporatie de Alliantie Eemvallei liet in Amersfoort een kant-en-klare zorgkamer plaatsen, die werd aangesloten op een bestaande woning. De unit voorkomt gedwongen verhuizingen van mensen met een zorgvraag. Zij kunnen langer in hun huidige woning blijven wonen.

De zorgkamer wordt kant-en-klaar aangesloten op een bestaande woning. De begane grond wordt daardoor vergroot met een slaapkamer en bijbehorende sanitaire ruimte. Alle voorzieningen zijn gelijkvloers en drempelloos. Omdat de unit in een fabriek wordt gebouwd ontstaat minder overlast voor de omgeving en kan een woningaanpassing sneller worden uitgevoerd. De voorzieningen zijn flexibel. Er is een in hoogte en breedte verschuifbare wastafel en ook het toilet is in hoogte en breedte verstelbaar. De unit kan desgewenst worden geleverd met een in het plafond ingebouwde rails voor een plafondtillift.

De verplaatsbare en opnieuw inzetbare zorgkamer is ontwikkeld door PasAan, een jong bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in verschillende oplossingen om mensen met een zorgvraag langer thuis te laten wonen. In PasAan werken De Meeuw Bouwsystemen, Op Maat woningaanpassingen en DAZ zorginnovatie samen.

De Gemeente Amersfoort financierde de zorgkamer uit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Seniorenbox

Eerder ontwikkelde woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten eveneens met PasAan de 'Seniorenbox'. Ook dat is een unit voor aansluiting op bestaande woningen.

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg