Wanbetalers zorgpremie aangepakt

Array

Verzekerden die meer dan zes maanden hun nominale zorgpremie niet hebben betaald, moeten 130% van de premie gaan betalen. Deze boete geldt totdat zij hun schuld hebben afbetaald.

Dit staat in het wetsvoorstel structurele maatregelen wanbetalers nominale zorgverzekeringspremie, dat voor advies aan de Raad van State wordt gestuurd.

Volgens de Zorgverzekeringswet is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten en hiervoor de nominale premie aan de zorgverzekeraar te betalen.

Er zijn volgens het CBS op dit moment ongeveer 200.000 wanbetalers. Het kabinet verwacht dat door dit wetsvoorstel het aantal snel afneemt.

Bestuursrechtelijke premie

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) int de bestuursrechtelijke premie van 130%.

De premie wordt ingehouden op het inkomen van de wanbetaler (bronheffing). Als het nodig is, wordt de premie ingehouden op de zorgtoeslag.

Wanbetalers moeten hun schuld van zes maandpremies en bijkomende kosten (ongeveer 1000 euro) afbetalen aan de zorgverzekeraar. Pas daarna betalen zij weer de gewone nominale premie aan de verzekeraar.

Afspraken

Zorgverzekeraars hebben het recht om de zorgverzekering te beëindigen als de verzekerde geen premie heeft betaald. Het kabinet wil voorkomen dat wanbetalers worden geroyeerd en daardoor onverzekerd raken. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met zorgverzekeraars.

Zo krijgen verzekeraars een compensatie van de overheid voor de premie die ze mislopen omdat zij wanbetalers blijven verzekeren. Dit kost per jaar ongeveer 165 miljoen euro. Deze kosten worden straks gedekt door de opbrengsten van de bestuursrechtelijke premie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen