Extra controle moet maagkanker voorkomen

Array

erasmus.JPGPatiënten bij wie de meest ernstige vorm van voorloperafwijkingen van maagkanker wordt geconstateerd, zouden aanvullend gecontroleerd moeten worden met een extra kijkonderzoek. Dit zou het hoge risico van deze patiënten op het ontstaan van maagkanker kunnen verlagen.

In de praktijk wordt dat nu te weinig gedaan, concludeert Annemarie de Vries van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology.

Preventief
In haar onderzoek vond De Vries dat binnen de eerste vijf jaar na de diagnose jaarlijks 6% van de patiënten met de meest ernstige vorm van voorloperafwijkingen van maagkanker het risico loopt op het krijgen van maagkanker. Na vijf jaar is dat dus 30%. Dit risico kan met een extra kijkonderzoek worden verminderd. Op basis van het aanvullend onderzoek zou namelijk besloten kunnen worden tot het intensief blijven controleren van het maagslijmvlies met een kijkonderzoek, het preventief verwijderen van een deel van het maagslijmvlies of het preventief verwijderen van (een deel van) de maag.

Richtlijn
Uit het onderzoek van De Vries blijkt echter dat op dit moment bij 40% van de patiënten met de meest ernstige vorm van maagafwijking geen aanvullende controle plaatsvindt. Daardoor wordt bij hen geen preventief behandelplan ingesteld. De controle van deze voorloperafwijkingen van maagkanker met een extra kijkonderzoek verdient volgens De Vries meer aandacht van de maag-, darm-, leverartsen in Westerse landen. Zij pleit daarom voor het opstellen van een richtlijn voor de controle van patiënten met voorloperafwijkingen van maagkanker.

Laat stadium
In Nederland zijn er jaarlijks zo'n 2.000 nieuwe patiënten met maagkanker. Alhoewel het aantal patiënten met maagkanker de laatste jaren duidelijk afneemt, blijft de sterfte van patiënten met maagkanker nog steeds erg hoog. Dit komt doordat het merendeel van deze patiënten pas in een laat stadium van de ziekte met klachten naar een arts gaat. Een op genezing gerichte behandeling is dan niet altijd meer mogelijk. De overleving van patiënten met maagkanker vijf jaar na de diagnose is dan ook slechts 20%.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen