Nederlands Triage Systeem (NTS)

Array

nederlands-triage-systeem.jpgOp 20 april 2006 is de richtlijn Nederlands Triage Systeem aan de minister; van VWS ; aangeboden. Dit is het eerste resultaat van een unieke samenwerking: een triagesysteem voor telefonische en fysieke triage voor de hele acute zorgketen (huisarts, ambulancezorg, SEH, GGZ)! In het belang van de patiënt moet iedereen in de acute zorg dezelfde taal spreken. Daarom is het van belang dat er eenduidigheid is in het begrippenkader en in het triagesysteem waarmee alle professionals werken. 

De eerste versie van het NTS met negen aanbevelingen voor de ontwikkeling en invoering van het NTS vraagt om een vervolg waarin het NTS wordt getest en gevalideerd. Het ministerie van VWS onderschrijft het belang van een transparante pilot in twee proefregio’s met ondersteuning van een NTS-projectteam om het NTS op basis van de ervaringen én wetenschappelijk onderzoek bij te stellen.

In deze pilot worden de negen conclusies en aanbevelingen ten dele getoetst en uitgewerkt:

  1. Het invoeren van het Nederlands Triage Systeem leidt tot krachtige ondersteuning van de samenwerking in de acute zorg, tot eenduidige triage en, last but not least, betere zorg voor de patiënt.
  2. Triage is het dynamische proces van urgentie bepalen én vervolgtraject indiceren.
  3. Wetenschappelijk onderzoek van en met behulp van het NTS verbetert de kwaliteit van de triage.
  4. De besturen van de betrokken wetenschappelijk verenigingen en organisaties richten een redactieraad op.
  5. De redactieraad heeft tot doel het voortdurend aan de stand van de wetenschap en goede ervaringen aanpassen van het NTS. De redactieraad geeft adviezen voor de invoering van het NTS.
  6. Het NTS wordt toegepast in proefregio’s. Begeleiding van de proefregio’s leidt tot een optimale invoering en tot inzicht in faal- en succesfactoren.
  7. Door de implementatie van het NTS en onderzoek over de uitkomsten en resultaten van triage wordt onderbouwing verkregen over streef- en normtijden.
  8. De implementatie van het NTS genereert informatie over de noodzaak van en voorwaarden voor digitale ondersteuning van triage.
  9. Inbedding in een kwaliteitssysteem is noodzakelijk voor het gebruik van het NTS.

Raadpleeg rapport  "Op weg naar eenduidige triage"

De toegang, triage en behandeling van patienten in de acute gezondheidszorg kan worden verbeterd door de zorg beter op elkaar af te stemmen en samen te brengen. Het NTS richt zich op het verbeteren van eenduidige triage in de acute zorg. Het NTS leidt tot winst voor de:

patiënt:

  • dat de hulpvraag en daarmee het belang van de patiënt centraal staat;
  • juiste zorg: juiste plaats, het juiste moment en door de juiste hulpverlener;
  • hulp zonder onnodige schakels.

professional:

  • verbetering communicatie en overdracht van gegevens door eenduidigheid begrippen en criteria;
  • professionele standaard in acute-zorgketen.

organisatie:

  • verbeterde patiëntenlogistiek door regionale samenwerkingsverbanden;
  • meer doelmatigheid en effectiviteit.

 

kwaliteitswinst NTS:

  • duidelijke en eenduidige werkwijze;
  • doelmatig gebruik van voorzieningen;
  • verbetering en intensivering van de samenwerking tussen hulpverleners;
  • mogelijkheden tot taakherschikking door het inzetten van de juiste hulpverlener.

verwachte resultaten NTS:

  • verschuiving van patiëntenstromen;
  • verbeteren van wachttijden en doorstroomtijden;
  • terugbrengen van overbodige aanvullend onderzoek waaronder röntgenfoto’s.

Er is veel belangstelling voor het Nederlands Triage Systeem. De verwachting is, dat een eenduidig en gezamenlijk triagesysteem de samenwerking in de acute zorg inhoudelijk krachtig zal ondersteunen.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met info (@) hetnts.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen