Psychotherapie helpt bij persoonlijkheidsstoornis

Array

Van alle mensen met een persoonlijkheidsstoornis herstelt ruim 45 procent door psychotherapie. Deze behandeling is daarom de belangrijkste in de nieuwe Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen, die begin mei verschijnt.

Een multidisciplinaire werkgroep van professionals heeft ruim drie jaar gewerkt aan de Multidisciplinaire Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen. Het Trimbos-instituut speelde hierbij een ondersteunende rol. 

De Richtlijn zet alle kennis op een rij over de beste behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Er zijn geen nieuwe behandelwijzen opgenomen, wel wordt een duidelijk overzicht geboden van het beschikbare aanbod aan diagnostiek, behandeling en interventies. Medicijnen moeten alleen worden voorgeschreven waar dat de psychotherapie ondersteunt.

Professionals in de psychiatrie en geneeskundige zorg, beroepsverenigingen en familie- en patiëntenorganisaties kunnen half mei met de Richtlijn aan de slag.

Naar schatting een op de tien Nederlanders heeft last van een persoonlijkheidsstoornis. De totale economische ziektelast – inclusief de medische, justitiële en werkgerelateerde kosten – wordt geschat op een bedrag tussen de 3,6 en 7 miljard euro.

Lang niet iedereen met een persoonlijkheidsstoornis zoekt hulp, ondanks de goede behandelmethodes. Uit onderzoek blijkt echter dat patiënten volledig kunnen herstellen door psychotherapeutische behandeling. De Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen kan een bijdrage leveren aan een betere behandeling en aan vermindering van de ziektelasten.

Multidisciplinaire Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen. Artikelnummer AF0806. Prijs 21,95 euro. Verschijnt in mei.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen