‘Piskijkers’ zien verschillen in dieet

Array

Chinezen hebben een heel ander metabolisme dan Amerikanen. En Japanners verschillen weer sterk van Chinezen. De verschillen ontstaan onder andere door aanleg (genen), dieet en door de verschillende bacteriesoorten die bij iedereen in de darm leven. Dit blijkt uit urine-analyse van ruim 4.500 mensen uit 17 bevolkingsgroepen die verspreid over de wereld leven.

De onderzoekers concluderen dat Texanen het ongezondst leven en inwoners van Zuid-China het gezondst. Het onderzoek dat afgelopen zondag op de website van het tijdschrift Nature is gepubliceerd, is echter in de eerste plaats de beschrijving van een nieuwe techniek om snel stofwisselingsverschillen tussen bevolkingsgroepen te meten.

Dat gebeurde met NMR-spectra van urinemonsters. De NMR-techniek is dezelfde die gebruikt wordt in de beeldvorming van MRI-scanners, maar hier wordt hij gebruikt om in één klap een heel stel stofwisselingsproducten in urine te detecteren. Door die te koppelen aan individuele gegevens over dieet, bloeddruk, hartziekten ontstaat een nieuwe methode voor wereldwijd onderzoek naar (on)gezonde diëten en leefomstandigheden.


Bron: www.nrc.nl

Recente artikelen