Recordaantal klachten bij tuchtcolleges

Array

De vijf regionale tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg hebben nog nooit eerder zoveel klachten binnengekregen als in 2007.

Uit het jaarverslag van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg dat donderdag naar buiten is gebracht, blijkt dat er 1441 klachten zijn ingediend. Het aantal is met 9% gestegen ten opzichte van 2006.

De tuchtcolleges in Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Zwolle en Den Haag behandelden vorig jaar bijna 1300 zaken. 43% van de klachten werd op een zitting gegrond verklaard, 56% werd afgewezen en 1% was niet-ontvankelijk.

Bij het Regionaal Tuchtcollege kan iedereen terecht die een klacht heeft over een zorgverlener. Bijvoorbeeld als een arts of hulpverlener een verkeerde diagnose heeft gesteld of een medische fout heeft gemaakt. Het college heeft onder meer de bevoegdheid een officiële waarschuwing te geven of een berisping en kan ook iemand de bevoegdheid ontnemen zijn beroep uit te oefenen.

In 2007 raakte in zeven gevallen een zorgverlener zijn bevoegdheid kwijt, legde het college in negen gevallen een schorsing op en volgde in drie gevallen een boete. 117 keer werd een officiële waarschuwing gegeven en 35 keer een berisping. In 17 gevallen werd er geen maatregel opgelegd.

In september 2006 verscheen een rapport van artsenorganisatie KNMG waaruit bleek dat het aantal medische missers flink zal dalen als ziekenhuizen op alle afdelingen meldpunten voor incidenten melden. Een maand later concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat patiëntenrechten in Nederland weliswaar goed zijn vastgelegd, maar dat het in de praktijk moeilijk blijkt om je recht te halen.

Bron: Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg, IGZ, ANP, Het Parool

Recente artikelen