KNMP: Apothekers vroegen zelf om onderzoek

Array
KNMP dringt aan op snelle openbaarheid rapport

Vandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een persbericht verstuurd over onvolkomenheden en mogelijke risico's van de regionale uitwisseling van medicatiegegevens als ook van het Apotheek Informatiesysteem zelf. De KNMP heeft het persbericht van IGZ gelezen; het onderliggende rapport kennen wij echter niet. We hebben begrepen dat het rapport ook nog niet af is. IGZ is niet bereid de KNMP op dit moment voorlopige inzage te geven in de bevindingen. Wel noopt het IGZ persbericht de KNMP op dit moment te reageren.

De KNMP heeft zelf vastgesteld dat de regionale uitwisseling van medicatiegegevens onvolkomenheden vertoont. Daar heeft de beroepsgroep de Inspectie nota bene zelf op gewezen. De KNMP is ook al sinds medio 2007 actief bezig om de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van juist deze regionale gegevensuitwisseling te verbeteren. Om dat te bereiken is door de KNMP een concrete verbeteragenda opgesteld en wordt er hard gewerkt om de knelpunten op te lossen.

De apotheekinformatiesystemen zijn ontwikkeld in de jaren '80 met als doel om het medicatiegebruik van de bij de apotheek ingeschreven patiënten goed te kunnen begeleiden. Door de inzet van alle betrokkenen hebben wij in Nederland een medicatiebewakingssysteem dat tot de beste van de wereld behoort.

Om tijdens de avond- en weekenddiensten ook de beschikking te hebben over de medicatiegegevens van patiënten is in de jaren '90 de regionale uitwisseling van medicatiegegevens ontwikkeld, waarmee de verschillende informatiesystemen worden gekoppeld. Niet in alle gevallen blijken deze koppelingen optimaal te werken.

Zodra een patiënt zijn medicatie bij verschillende apotheken afhaalt, of wanneer een patiënt bijvoorbeeld tijdens de avonduren of in het weekeinde zijn medicijnen moet afhalen bij de dienstdoende apotheek, kan het voorkomen dat die apotheek niet beschikt over alle noodzakelijke medicatiegegevens. De KNMP beveelt daarom ook aan dat apothekers extra alert zijn bij het verstekken van medicijnen aan patiënten waarvan de medicatiehistorie niet bekend of onvolledig is. Patiënten kunnen op hun beurt zelf een belangrijke bijdrage leveren aan hun eigen medicatieveiligheid, door, wanneer zij naar een andere dan hun eigen apotheek gaan, de apotheker zo volledig mogelijk te informeren over hun medicijngebruik.

Met de Inspectie wordt door de KNMP nu – wederom – contact gezocht om preciezer inzicht in de bevindingen uit het rapport te krijgen. Daarmee kan de KNMP de aangesloten apothekers mogelijk nog beter informeren over de te nemen maatregelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen