Nationaal onderzoek naar oorzaken en behandeling van de springersknie

Array

Het Sportmedisch Centrum van het UMCG start een groot onderzoek naar oorzaken en behandeling van de zogenaamde ‘springersknie’. Het UMCG werkt voor dit onderzoek samen met de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) en de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Ook zijn het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het VU medisch centrum Amsterdam bij deze nationale studie betrokken. Aangezien onder volleyballers en basketballers deze blessure erg vaak voorkomt zal juist deze groep onderzocht worden en gevraagd worden om proefpersoon te zijn bij het testen van een behandeling die wellicht effect zal hebben op hun blessure. Een springersknie is een chronische overbelastingsblessure van de knieschijfpees of de aanhechting van deze pees aan de knieschijf of scheenbeen. Door de overbelasting ontstaan er kleine beschadigingen in het peesweefsel. Dit geeft pijn net onder de knieschijf die bij belasten steeds erger kan worden. Dit probleem komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen zoals volleyballers en basketballers, vandaar de naam springersknie. Ongeveer tien procent van de recreatieve basket- en volleyballers kampt met deze blessure; in de top is het zelfs meer dan dertig procent. Deze blessure gaat meestal niet vanzelf over en wordt na verloop van tijd steeds erger. Er is nog geen goede behandeling voor de springersknie. Rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, injecties en zelfs een operatie zijn niet altijd succesvol om sporters van hun klachten af te helpen. Daarom wordt er gezocht naar nieuwe behandelmethoden.
Het eerste deel van het onderzoek zal bestaan uit een enquête waarmee we de oorzaken rond het ontstaan van de springersknie willen achterhalen. Een groot aantal volleyballers en basketballers in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar zal via de sportbonden benaderd worden om deze enquête in te vullen. Deze enquête zal ook zicht geven op het aantal mensen met een springersknie.
Volleyballers en basketballers die daadwerkelijk last hebben van een springersknie komen in aanmerking voor deelname aan het tweede deel van het onderzoek. Dit zal in het seizoen 2008/2009 plaatsvinden. Na een eerste diagnostisch onderzoek door een sportarts zullen de deelnemers vanaf oktober 2008 drie maal een behandeling met schokgolftherapie ondergaan. Deze behandeling is veilig en geeft zelden bijwerkingen. Daarna wordt gedurende het seizoen drie keer met hen geëvalueerd hoe het gaat. Ook wordt via een logboek bijgehouden wat de trainings- en werkbelasting is, hoe effectief de behandeling is en of nog andere behandelaars worden bezocht.. Deelnemers mogen als zij dat willen gewoon door blijven sporten.

Wie wil deelnemen als proefpersoon moet tussen de 18 tot en met 35 jaar zijn en actief volleyballen of basketballen en natuurlijk last hebben van een springersknie. Deelname is uiteraard gratis.

Belangstellenden voor het onderzoek kunnen zich aanmelden bij onderzoekscoördinator Nynke Visser, bereikbaar via [email protected]. Ook zal er vanaf eind mei meer over dit onderzoek te lezen zijn op de website www.topgame-studie.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen