Artsen zonder Grenzen roept regeringen op medicijnenonderzoek te verbeteren

Array

Honderdvijftig landen hebben deze week de unieke kans om de manier waarop medicijnen worden ontwikkeld belangrijk te verbeteren. Vandaag gaat in Genève een VN-conferentie over onderzoek en ontwikkeling van medicijnen van start. Met de juiste beslissingen profiteren miljoenen mensen in ontwikkelingslanden van het resultaat.

De spelregels voor onderzoek en ontwikkeling moeten volgens Artsen zonder Grenzen zo worden aangepast dat nieuwe levensreddende medicijnen, diagnostische methoden en vaccins voor mensen in ontwikkelingslanden beschikbaar komen. Het huidige systeem staat dat in de weg. De farmaceutische industrie moet daarin via patenten de ontwikkelingskosten terugverdienen uit de verkoop van medicijnen, wat onmogelijk is in arme ontwikkelingslanden. Daardoor blijft onderzoek naar een aantal ziekten achter.

Een voorbeeld daarvan is onderzoek naar tuberculose, dat in het begin van de vorige eeuw nog in Nederland voorkwam, maar nu een ziekte van arme landen is geworden. De methode om de ziekte vast te stellen stamt uit 1880 en is steeds minder effectief. Ook de medicijnen tegen de ziekte zijn achterhaald. Toch is er nauwelijks geld voor onderzoek naar de ziekte, die jaarlijks twee miljoen levens kost.

Een manier die wordt onderzocht is het instellen van stimuleringsfondsen voor onderzoek, zodat de ontwikkeling van medicijnen niet onbetaalbaar duur wordt. Het benodigde geld is niet op te brengen door liefdadigheidsfondsen, maar vraagt de inzet van regeringen.

Lees meer over de conferentie (Engels)

Bron: AzG 

Recente artikelen