Pas ontdekte molecule kan kinderverlamming uitroeien

Array

Veelbelovende stof tegen alle poliovormen

De wereldwijde uitroeiing van kinderverlamming is een stap dichterbij. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe antivirale molecule ontdekt die de ontwikkeling van polio tegenhoudt. Op basis van deze molecule kunnen nu nieuwe geneesmiddelen gemaakt worden die ons in staat moeten stellen om de strijd tegen het poliovirus te winnen.

Mensen die besmet zijn met het poliovirus lopen grote kans om de ziekte poliomyelitis, beter bekend als kinderverlamming, te ontwikkelen. Door deze ziekte geraken één of meerdere ledematen verlamd met soms de dood tot gevolg. Dankzij een grootschalige vaccinatiecampagne van de wereldgezondheidsorganisatie is men er reeds in geslaagd om het aantal ernstige gevallen van poliomyelitis in 20 jaar tijd te laten dalen van 350 000 verlammingen verspreid over meer dan 125 landen tot een 2000-tal verlammingen, beperkt tot minder dan 10 landen in 2007.

Het ultieme doel van de wereldgezondheidsorganisatie zou zijn – om in navolging van het pokkenvirus – het poliovirus volledig van de aardbol te laten verdwijnen. Maar zover is het nu nog niet. Men heeft ingezien dat door complicaties met het poliovaccin zelf en door een mogelijke dreiging van bioterroristen in de toekomst, het niet zo simpel zal zijn als oorspronkelijk gedacht om enkel en alleen met vaccinatie het poliovirus uit te roeien.

Men is nu op zoek naar geneesmiddelen die de schade bij een uitbraak kunnen beperken. Veel scheikundige stoffen zijn reeds uitgetest om de vermenigvuldiging van het poliovirus tegen te gaan, maar waren telkens slechts werkzaam tegen één of twee serotypes van in totaal drie verschillende serotypes van het poliovirus.

Onderzoeker Bert Thys van de onderzoeksgroep Farmaceutische Biotechnologie en Moleculaire Biologie van de Vrije Universiteit Brussel onder leiding van Prof. Bart Rombaut heeft nu in een samenwerking met onderzoekers van het Rega-instituut in Leuven en het J&JPRD in Beerse een molecule ontdekt, R75761 genaamd, die de vermenigvuldiging van de drie verschillende serotypes van het poliovirus in celculturen tegenhoudt. Hun bevindingen werden reeds gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift Antiviral Research. Op basis van deze molecule kunnen nu nieuwe geneesmiddelen gemaakt worden die ons in staat moeten stellen om de strijd tegen het poliovirus te winnen.

Referentie

B. Thys, A. M. De Palma, J. Neyts, K. Andries, R. Vrijsen and B. Rombaut. R75761, a lead compound for the development of antiviral drugs in late stage poliomyelitis eradication strategies and beyond. Antiviral Research (2008) , doi: 10.1016/j.antiviral.2008.01.002

Bron: Vrije Universiteit Brussel & Antiviral Research

Recente artikelen