Nederland heeft goede basis voor digitale zorg, ehealth nog een kleintje

Array

Nederland loopt voorop in Europa wat betreft de elektronische gezondheidszorg. Nederlandse artsen hebben vaak een computer met breedbandverbinding en recepten schrijven ze vaak elektronisch uit.
De Europese Unie heeft onderzoek gedaan naar elektronische diensten in de gezondheidszorg. Van de Nederlandse artsen gebruikt 98,5 procent een computer, tegenover het Europese gemiddelde van 87 procent. Bovendien heeft 81 procent van de Nederlandse artsen internet via breedband.Ook worden er in Nederland veel recepten elektronisch uitgeschreven. Alleen Denemarken en Zweden lopen met respectievelijk 97 en 81 procent nog voor op onze 71 procent.

In Nederland worden de patiëntgegevens ook relatief vaak tussen artsen uitgewisseld. 5 procent van de Nederlandse artsen doet dit wel eens. Terwijl slechts 1 procent van de Europese huisartsen dit doet.

Een onderwerp dat op Europees niveau van meet af aan belangrijk gevonden werd, is het gebruik van ICT in de zorg. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de niet geringe voordelen die uit het  digitaliseren van de zorg te behalen zijn.

Men onderscheidt men allerlei kansen die enerzijds de kwaliteit van de zorg verbeteren en deze anderzijds doelmatiger en efficiënter maken. Een voorbeeld dat gegeven wordt is dat e-health het mogelijk maakt dat professionals doelmatiger ingezet worden doordat de patiënt deels taken als gegevensinvoer kan overnemen. Een ander voorbeeld is dat ten gevolge van e-health het zorgaanbod vergroot en verbreed kan worden. Dit komt doordat landsgrenzen minder belangrijk worden en nieuwe typen zorgaanbieders zich op deze wijze zullen aanbieden.

en belangrijke randvoorwaarde voor het succes van e-health is uiteraard dat de potentiële gebruikers in afdoende mate toegang hebben tot internet. En dat is dus het geval. Ook zijn de artsen inmiddels gewend met de computer te werken. We kunnen rustig stellen dat dit in Nederland het geval is. Het feit dat dit voor een groot deel ‘breedband’-verbindingen zijn, vzou je verwachten dat er meer met de techniek ten behoeve van de zorg wordt gedaan. Maar er blijkt dat de mate van informatie zoeken over gezondheid toeneemt met de leeftijd. Dit is plausibel omdat ouderen nu eenmaal meer fysieke klachten vertonen dan jongeren en op dit punt daarom een grotere informatiebehoefte hebben. Het aandeel internetters dat informatie op het internet zoekt is overigens het grootst vanaf de leeftijdsklassen binnen het interval 25 tot en met 54 jaar. In de leeftijdsklassen vanaf 55 jaar neemt het informatie zoeken af. Informatie over zaken die met de gezondheid te maken hebben voorziet dus bij een substantieel deel van de bevolking in een behoefte.

Voor het succes van e-health is er behalve een vraag ook aanbod nodig. Maar de groei van e-health groet niet lineair met digitalisering van de Nederlanders.Voor dit laatste is het van belang dat medici ICT daadwerkelijk in hun beroepsuitoefening gaan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de ‘e-maildokter’. Dit is een initiatief van een Rotterdamse huisarts. Deze e-mailservice voor patiënten uit de eigen praktijk liep zo goed dat deze service is uitgebreid naar heel Nederland.

Het is wel zo dat deze dokter nadat de patiënt zich middels e-mail gemeld heeft, telefonisch contact opneemt. Geschat wordt dat de vragen en klachten van eenderde van de dagelijkse patiënten van een huisarts op deze wijze afgehandeld kunnen worden.

Wat betreft het gebruik van pc’s, laptops en PDA’s nemen de Nederlandse (huis)artsen in Europa een gunstige positie in. 

Het blijkt dat het belangrijkste gebruik van het internet door (huis)artsen in Nederland bestaat uit het versturen en ontvangen van patiëntgegevens. Dit gebeurt door te weinig artsen die internet gebruiken. De overige doeleinden zijn allemaal varianten van het vergaren van beroepsmatig relevante informatie. Het lijkt erop dat de Nederlandse (huis)artsen voor een succesvolle implementatie van e-health, voor wat betreft het gebruik van internet, nog steeds een inhaalslag moeten maken.

Recente artikelen