Nederlands reumaonderzoek onder de loep

Array

Hoe is het gesteld met het Nederlands onderzoek naar reuma? Om antwoord te krijgen op deze vraag bezoeken van 7 t/m 10 mei op initiatief van het Reumafonds internationale experts Amsterdam. Een aantal onderzoeksgroepen die gefinancierd worden door het fonds krijgen de gelegenheid om aan deze experts te laten zien waar ze staan.

Uit de evaluatie, onder leiding van prof. John R. Kirwan uit Engeland, moet blijken of Nederland nog steeds behoort tot de wereldtop. Het Reumafonds investeerde vorig jaar 6,7 miljoen euro, dat is ruim 60% van al het onafhankelijke reumaonderzoek. Op basis van geldaanvragen voor onderzoek heeft het fonds nu al het vijfvoudige nodig

De experts, die onder meer afkomstig zijn uit Engeland, Ierland en Italië, kijken naar hoe belangrijk en uniek het onderzoek is en hoe relevant de resultaten zijn voor zowel de wetenschappelijke wereld als voor de behandeling van de reumapatiënt. Vervolgfinanciering laat het fonds afhangen van de uitkomsten.VoorwaardeEen belangrijke voorwaarde van het fonds om geld in onderzoek te stoppen is de aanjaag-functie om ook andere financiers te interesseren in onderzoek naar reumatische ziekten. De onderzoekers zullen dan ook al hun onderzoek presenteren, inclusief onderzoek dat door anderen wordt betaald, om zo een totaalbeeld van de onderzoeksgroepen in Nederland te krijgen. Negen hoogleraren reumatologie, één hoogleraar kinderreumatologie en vier hoogleraren orthopedie krijgen jaarlijks gemiddeld euro 100.000 om een eigen onderzoekslijn op hun vakgebied uit te voeren. In 2008 zijn er nog drie specialistische onderzoekslijnen bijgekomen: psychoreumatologie, immunologie en een orthopedielijn.ToekomstverwachtingVerder zijn deze deskundigen nieuwsgierig naar een toekomstverwachting en een concreet einddoel. Het Reumafonds is de enige organisatie die op deze manier gefinancierd weten-schappelijk onderzoek onder de loep laat nemen. De visitatiecommissie bestaat uit prof. Jürgen Braun uit Duitsland, prof. Barry Bresnihan uit Ierland, prof. Sturrock uit Schotland. Oliver Distler uit Zwitserland, prof. Alberto Martini uit Italië, dr. Karim Raza en prof. John Kirwan uit Engeland.  Veel bereiktMede door investeringen van het Reumafonds wordt reuma inmiddels eerder ontdekt en behandeld. Paramedische disciplines, zoals een orthopedische schoenmaker, worden meer bij de behandeling betrokken. Levens van zware jeugdreumapatiëntjes worden gered dankzij beenmergtransplantaties en de komst van medicijnen zoals biologicals biedt nieuwe mogelijkheden. De kunstheup was er al eerder, ongeveer 1975, maar de technieken zijn in de afgelopen jaren sterk verbeterd en er zijn meer soorten protheses bijgekomen. Verder is het zogenaamde rustadvies dat vroeger werd voorgeschreven achterhaald. Tegenwoordig is'blijf bewegen' het motto.

Recente artikelen