6 mei Wereld Astma Dag

Array

Astma bij kleuters wordt te laat ontdekt. Piepende en hoestende kleuters krijgen daardoor niet de juiste behandeling. Sommige kleuters krijgen nu te veel astmamedicijnen. En andere kleuters juist weer te weinig. Met een nieuwe risico-index kunnen huisartsen astma bij kleuters eerder ontdekken. Het Astma Fonds maakt onderzoek naar deze nieuwe methode door Professor Bindels van het AMC Amsterdam mogelijk. 

Bij kinderen onder de zes jaar is het moeilijk de diagnose astma vast te stellen. Peuters en kleuters kunnen nog geen longfunctie blazen, daar zijn ze te jong voor. Daarom is er behoefte aan een betrouwbare methode waardoor astma eerder ontdekt wordt bij deze groep. Huisartsen zien veel hoestende kleuters op hun spreekuur. Niet al deze kinderen hebben astma. Maar wie wel en wie niet?
Een huisarts kan momenteel moeilijk voorspellen welke kinderen astma krijgen. Piepende en hoestende kleuters krijgen daardoor niet de juiste behandeling. Sommige kinderen krijgen op dit moment teveel astmamedicijnen en andere kinderen juist weer te weinig.

Risico-index
Professor Patrick Bindels (AMC Amsterdam) ontwikkelt een methode om astma eerder te kunnen ontdekken. Een zogenaamde risico-index. Met deze methode kan de huisarts beter voorspellen welke hoestende en piepende kleuters astma krijgen. Dit hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn: is de moeder allergisch? Hoe oud is het kind? Piept het kind? Hoe reageert het kind op een allergietest voor kat, hond en huisstofmijt?

De verwachting is dat de index voor 3-5 jarigen in de loop van 2009 beschikbaar is. De index is een hulpmiddel voor de huisarts. Een huisarts kan daarmee eerder de juiste diagnose stellen. Zodat zieke kleuters sneller de juiste behandeling krijgen. Het Astma Fonds vindt het belangrijk dat kinderen met astma snel en goed geholpen worden. Daarom betaalt het Astma Fonds dit onderzoek.

Feiten en cijfers

Astma is de grootste ongeneeslijke kinderziekte in Nederland. Er zijn in ons land 115.000 kinderen met astma. De impact van astma is groot. Het Astma Fonds strijdt tegen longziekten zoals astma.
Het Astma Fonds krijgt geen geld van de overheid en is dus helemaal afhankelijk van giften. De collecteweek van het Astma Fonds is dit jaar van 12 tot en met 17 mei.

Recente artikelen