KOVAG pakt Kruidvat aan om oordruppels

Array

Kovag, het Koninklijk Oost-Vlaams Apothekers Gild, heeft een klacht ingediend tegen de winkelketen Kruidvat. De apothekers betichten het Kruidvat van overtredingen op de geneesmiddelenwet. Zo verkoopt de (Nederlandse) keten oordruppels die in België niet (meer) te verkrijgen zijn en die, bij onoordeelkundig gebruik, kwalijke gevolgen kunnen hebben voor de patiënt.

Het is niet de eerste keer dat het Kruidvat in aanvaring komt met de apothekers. Bij een vorig incident had Kruidvat een folder gedrukt waarop reclame werd gemaakt voor paracetamol. In Nederland vrij te koop, in België alleen via de apotheker. Het heette toen dat er een druk- en distributiefout van de folder was gebeurd."Het probleem situeert zich in de parallelimport", zegt Kovag-ondervoorzitter Dimitri Segaert aan het weekblad 'De Apotheker'. Daarbij worden producten uit andere landen, die daar vaak in vrije verkoop over de toonbank gaan, in ons land ingevoerd.
Zo verkoopt Kruidvat de oorproducten Otalgan, waaronder de oordruppels. In die druppels zit lidocaïne, een verdovend middel dat we ook terugvinden in oa keelpastilles. In België staat Otalgan echter niet meer geregistreerd, verduidelijkt apotheker Luc Leyssens. "In de apotheken worden geen oordruppels verkocht die enkel lidocaïne bevatten. Er is wel nog een product dat onder meer lidocaïne bevat, maar ook een andere stof en die druppels zijn voorschriftplichtig."

Meer nog. In België zijn alle oordruppels waar een farmacologisch actief bestanddeel zit op voorschrift gekomen, wegens het gevaar bij oorperforatie. "Locale anesthetica zijn vrij veilig op voorwaarde dat ze na relatief korte tijd het zenuwkanaal verlaten", zegt Luc Leyssens. "Te lange blokkade kan weefselafsterving veroorzaken." Andere, ongewenste effecten bij onoordeelkundig gebruik kunnen verwardheid, vermoeidheid, angsten, spiertrekkingen en -krampen en zelfs hartproblemen veroorzaken.

"Naarmate de stof trager wordt afgebroken, stijgt het risico. Dat is het geval bij lidocaïne", zegt Leyssens. "Neveneffecten worden pas genoteerd bij overdosering of wanneer het lokaal anestheticum in een bloedvat terecht komt.

Dat kan ongetwijfeld accidenteel gebeuren als de bewuste Otalgandruppels in een geperforeerd oortje terechtkomen. Artsen en apothekers weten dat. De arts zal het oor onderzoeken en de apotheker zal er de patiënt op attent maken. Dat is niet het geval in het Kruidvat."

"Lokaal anesthetica kunnen ook allergische reacties veroorzaken die kunnen variëren van milde huidreacties tot (zelden) gevaarlijke shock."

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen