Vrije prijzen dieetadvies gunstig voor de consument

Array

NZa advies over vrije prijsvorming per 1 januari 2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de minister van VWS om de prijzen op de markt voor extramurale dieetadvisering vrij te geven per 1 januari 2009. Vrije prijsvorming is gunstig voor de consument blijkt uit de marktanalyse van de NZa. De kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van dieetadvisering zijn bij vrije prijzen beter geborgd dan in een gereguleerde markt. Om de keuzevrijheid van de consument te optimaliseren moet de beschikbaarheid van informatie over kwaliteit verbeteren.

De NZa komt tot dit advies na een uitvoerige analyse van de markt en consultatie van de betrokken partijen. Op grond hiervan concludeert de NZa dat het toestaan van vrije prijsvorming de beste voorwaarden schept om de toekomstige vraagstijging te kunnen beantwoorden. De maatschappelijke belangen van een betaalbaar, goed toegankelijk en kwalitatief hoogstaand aanbod van dieetadvisering zijn in een markt met vrije prijsvorming het beste geborgd. Alle marktpartijen hebben naar aanleiding van de analyse van de NZa hun voorkeur voor vrije prijsvorming uitgesproken.

Door vrije prijsvorming toe te staan wordt de flexibiliteit van het zorgaanbod optimaal gegarandeerd. Bovendien bevordert vrije prijsvorming innovatie en klantgericht werken, doordat beloning naar prestatie mogelijk wordt. Dit zijn voorwaarden die de beste garanties leveren tegen schaarsteproblemen op de lange termijn (zoals wachtlijsten), wanneer de verwachte vraagstijging doorzet.

De NZa vindt het noodzakelijk dat de consument in een vrije markt de kwaliteit van de dieetadvisering kan vergelijken. Daarvoor moeten de marktpartijen de beschikbaarheid van informatie en de transparantie van kwaliteitsverschillen verbeteren. De NZa adviseert de minister om hierbij gebruik te maken van de kennis en ervaring van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het onderzoek naar dieetadvisering maakt deel uit van een serie marktanalyses van de NZa naar de vrije beroepen in de gezondheidszorg. In die analyses beoordeelt de NZa of de huidige regulering het beste marktontwerp is en of vrije prijsvorming tot een beter resultaat voor de consument kan leiden.

Visiedocument Dieetadvisering

Recente artikelen