VVD boos over falend toezicht kwaliteit zorg

Array

VVD-Tweede Kamerlid Edith Schippers is boos over het falende toezicht op de kwaliteit van de zorg.

De afgelopen tijd hebben er meerder zaken gespeeld waarin de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gefaald. Er is een probleem met de kwaliteit van intensive cares, en het IGZ is hier pas actie op gaan ondernemen nadat hier in de media aandacht aan werd besteed. Ook was er kortgeleden het voorbeeld van de  Oost-Europese artsen die geen Nederlands spreken waar de IGZ niet optrad en afgelopen weekend was er de uitzending van Zembla waarin bleek dat de IGZ inspecties in verpleeghuizen aankondigt.

Afgelopen week publiceerde de Consumentenbond een rapport waaruit bleek dat niet alle ziekenhuizen voldeden aan de norm voor riskante operaties. De IGZ heeft dit vorig jaar juli al geconstateerd, maar ondernam pas actie nadat het rapport van de Consumentenbond uitkwam. Naar aanleiding van alweer een geval heeft de VVD in het vragenuurtje mondelinge vragen gesteld. De minster antwoordde dat de IGZ bezig is om een omslag te maken van een organisatie die reactief werkt naar een organisatie die proactief werkt. Het IGZ zou volgend de minister op dit moment in een overgangsfase zitten.

De VVD vindt dit geen excuus.”De toezicht op de zorg moet en kan heel veel beter” aldus Schippers. “Er moeten onaangekondigde bezoeken afgelegd worden aan verpleeghuizen, en normen en richtlijnen die zijn afgesproken moeten gehandhaafd worden. Optreden tegen slechte kwaliteit is noodzakelijk en in het belang van de patient”.

Recente artikelen