Stichting Gut flora lanceert nieuwe website

Array

De nieuwe website van  www.gutflora.org is een onafhankelijke bron van informatie over darmflora en probiotica. De site is bedoeld voor wetenschappers, gezondheidsprofessionals, media en geïnteresseerden.

De Stichting Gutflora lanceert op 14 mei 2008 haar geheel vernieuwde website www.gutflora.org. Hiermee hoopt zij bij te dragen aan de dialoog tussen onderzoekers en gezondheidsprofessionals enerzijds en fabrikanten en consumenten anderzijds over het gebruik van probiotica voor een gezonde darmflora. Op de website wordt ingegaan op de werking en veiligheid van goed onderzochte, specifieke bacteriestammen.Door de tweedeling van de website in een wetenschappelijk gedeelte in het Engels en een Nederlands deel voor gezondheidsprofessionals, kan een breed publiek bereikt worden. Het Nederlandstalige deel is ook heel toegankelijk voor consumenten en geïnteresseerde media. Door recente ontwikkelingen met probiotica is daar de laatste tijd al veel aandacht voor van de media. Helaas blijkt de informatie die naar buiten komt niet altijd correct. De stichting meent daarom dat een onafhankelijke website cruciaal is voor de verspreiding van betrouwbare en actuele informatie.

In de wetenschappelijke artikelen wordt verwezen naar onderzoeken waarin probiotica een bewezen effect hadden. In de Nederlandse hoofdstukken wordt diep ingegaan op verschillende aandoeningen waarbij behandeling met probiotica veilig is. Aan een derde ingang, speciaal voor consumenten, wordt op dit moment nog gewerkt. 

Voor het wetenschappelijk deel 'Scientist', zijn vooraanstaande en invloedrijke wetenschappers uit het veld van darmflora en probiotica verantwoordelijk voor de inhoud. Zij leveren regelmatig een bijdrage in de vorm van publicaties en nieuwsberichten. Naast het bestuur, waarin ten behoeve van de onafhankelijkheid altijd minimaal 51% universitaire wetenschappers zitten, kan de stichting bogen op een gedegen wetenschappelijk comité.

Het gedeelte voor professionals in de gezondheidszorg 'Health Professional', richt zich vooral op diëtisten en andere professionals die in hun praktijk te maken hebben met vragen over een gezonde darmflora. Er wordt veel aandacht besteed aan werking en veiligheid van probiotica. Doordat er bij de beschrijvingen verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek zijn opgenomen, heeft de gezondheidsprofessional op een gemakkelijke manier toegang tot de nieuwste, uitgebreide vakliteratuur.

Veiligheid

Na de recente gebeurtenissen rond het onderzoek, waarin probiotica gebruikt werden bij de behandeling van acute alvleesklierontsteking, is er veel discussie ontstaan over veiligheid van probiotica. De stichting is hierdoor nog meer overtuigd van de noodzaak van goed, onafhankelijk onderzoek op het gebied van probiotica en darmflora. Via de website worden de laatste ontwikkelingen gepubliceerd en kan iedere belangstellende direct geïnformeerd worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen