Zorgverzekeraars schenden vertrouwen: Bogin zegt Transitieakkoord op

Array

Zorgverzekeraars voelen zich niet gehouden aan akkoord en laten Bogin geen keus 
De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) zegt per direct het Transitieakkoord farmaceutische zorg op. Het Transitieakkoord is 17 september 2007 gesloten door Bogin, KNMP, Zorgverzekeraars Nederland, Nefarma en het Ministerie van VWS en zou gelden tot en met 31 december 2009. In 2008 en 2009 waren door partijen aanzienlijke besparingen overeengekomen. Hieraan heeft Bogin, evenals in het verleden, substantieel bijgedragen. De individuele de zorgverzekeraars vinden echter dat zij niet gebonden zijn aan de afspraken van het Transitieakkoord en worden daarin ten dele gesteund door rechterlijke uitspraken. Individuele zorgverzekeraars breiden in strijd met letter en geest van het Transitieakkoord het preferentiebeleid uit.

Overeengekomen was dat het preferentiebeleid tot drie producten beperkt zou blijven. De uitbreiding van het preferentiebeleid en de wijze waarop heeft grote negatieve gevolgen voor de generieke geneesmiddelenindustrie. Nu de zorgverzekeraars een door Bogin voorgesteld alternatief tot aanzienlijke verdere besparing van de hand hebben gewezen, heeft Bogin geen andere keus dat uit het Transitieakkoord te stappen.

Besparingen
Bogin voorzitter drs. Frank Bongers: ‘Bogin is een van de initiatiefnemers van het eerste convenant in 2004 en heeft zich ingespannen om mee te werken aan het beheersbaar houden van de uitgaven op de farmaceutische zorg door het eerste en de daarop volgende convenanten en nu het Transitieakkoord. Hierdoor zijn belangrijke besparingen in het verleden gerealiseerd, in 2008 lopen de besparingen op tot ruim 1,3 miljard Euro en in 2009 was meer dan 1,4 miljard voorzien. Daarnaast is in het Transitieakkoord een stappenplan voorzien om de overgang van een gereguleerde markt naar een meer vrije markt in 2010 mogelijk te maken. De basis hiervoor is vastgelegd in de lange termijn visie van de Minister van VWS van 15 januari 2008. Recent heeft de Bogin aan VWS en de overige Transitieakkoord partijen een alternatief voorgesteld door aan te bieden een extra prijsdaling door te voeren van 300 miljoen euro. Hierdoor zal versneld invulling gegeven worden aan de lange termijn visie van de Minister en worden de financiële doelstellingen voor de komende twee jaar ruim gerealiseerd zonder verdere verstoring van de markt. Een aantal zorgverzekeraars wil het preferentiebeleid verder uitbreiden dan in het Transitieakkoord is vastgelegd. Ook zijn zorgverzekeraars van mening dat zij, ondanks het feit dat namens hen het Transitieakkoord is ondertekend door de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, niet gebonden zijn aan de afspraken in het Transitieakkoord. De rechter heeft dat in zijn voorlopige oordeel bevestigd. Naar het oordeel van de rechter is het een beleidsmatige keuze als de zorgverzekeraars de intentie van het Transitieakkoord niet langer willen onderschrijven. Daardoor is voor Bogin feitelijk de basis van het Transitieakkoord niet meer aanwezig.  

Gevolgen
De uitbreiding van het preferentiebeleid heeft grote gevolgen voor de generieke geneesmiddelenindustrie in Nederland. Zorgverzekeraars zullen slechts één geneesmiddel, of soms een zeer beperkt aantal vergoeden. Hierdoor worden andere leveranciers van generieke geneesmiddelen voor zes, negen of zelfs twaalf maanden uitgesloten voor bepaalde producten in de markt en komt de continuïteit van de levering van generieke geneesmiddelen op termijn in gevaar. Zonder dat er een garantie is dat de leverancier van het goedkoopste geneesmiddel de hele markt kan voorzien. De overige leveranciers blijven met onverkoopbare voorraden zitten. Deze situatie werkt monopolies in de hand, met op den duur het risico dat kosten van de geneesmiddelenvoorziening stijgen. De gevolgen voor de Bogin-leden zijn dermate groot dat wij genoodzaakt zijn om het Transitieakkoord op te zeggen.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen