Ambulance en ziekenhuis hanteren SPOED verschillend

Array

Ambulances in Noord Holland en Flevoland (zie ook het bericht hierboven) vervoerden 72,2% van hun patiënten naar een ziekenhuis. De overigen behandelden zij ter plekke en boden zij geen vervoer aan. Een aantal van de ziekenhuizen die ambulances ontvangen, doet triage bij binnenkomst. Dat gebeurt ook bij patiënten die via de ambulance binnenkomen. Wat opvalt in de meetweekrapportage over Noord Holland en Flevoland, is dat ambulanceverpleegkundigen 76 maal een patiënt ernstiger inschatten dan die van het ziekenhuis.  

Het komt voor dat de ambulancezorg een patiënt binnen tien minuten wil laten behandelen en een SEH een termijn hanteert van binnen vier uur.  Voor de onderzoekers is niet duidelijk of de ambulancezorg de ernst van de patiënt overschat of dat de SEH verpleegkundigen die onderschatten. Of dat er een derde factor in het spel is. Kennelijk geven beide spoedzorgaanbieders een verschillende invulling aan het begrip spoed. De Julius onderzoeksgroep gaat de verschillen nader analyseren.

Op de Julius Masterclass Spoedzorg die op 25 juni begint en twaalf dagdelen omvat, krijgen de triagesystemen van ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s en de meetweekrapport ook grote aandacht. Wil je een exemplaar van het rapport over Noord Holland en Flevoland ontvangen? Stuur een mail naar Peter Wijga van het Traumacentrum van het VUmc of naar Juliusonderzoeker Lidia van Veenendaal. Hun emailadressen zijn [email protected] en [email protected]  Wil jij deelnemen aan de Julius Masterclass Spoedzorg? Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Surf naar www.integratedcare.nl , klik door op subpage nascholingsagenda en meld je aan.

Recente artikelen