Noodoplossing kraamzorgtekort

Array

IZA heeft twee noodmaatregelen genomen als reactie op het grote personeelstekort bij de kraamcentra:

Kraamcentra kunnen tot 1 oktober extra huishoudelijke hulp inzetten als aanvulling op de verminderde kraamzorg. En aanstaande ouders kunnen zélf een gediplomeerde kraamverzorgende inschakelen.

De problemen doen zich vooral voor in Noord-Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland en het zuiden van Gelderland. 

Adequate kraamzorg
Onder normale omstandigheden voert de kraamverzorgende naast de moeder- en kindzorg ook een aantal huishoudelijke kraamzorgtaken uit. Zo heeft de klant immers maar één gezicht in huis. Door nu deze huishoudelijke taken apart in te zetten, is er weliswaar sprake van een extra persoon in huis, maar kan de kraamverzorgende zich voor de volle 100% inzetten voor moeder en kind. Zo kan er toch adequate kraamzorg worden geboden. De kraamcentra mogen deze huishoudelijke kraamzorg zelf in zetten, of kunnen daar de hulp voor inroepen van IZA. 

Eigen hulp
Als tweede alternatief voor IZA-verzekerden, bestaat er de mogelijkheid om zelf een kraamverzorgende uit de eigen omgeving in te schakelen voor de geïndiceerde kraamzorguren. Diegene moet dan wel in het bezit zijn van het diploma Kraamverzorgende. Daarvoor is een vergoeding van 100% beschikbaar van het wettelijk maximumtarief minus de wettelijke eigen bijdrage. Onder normale omstandigheden kan dat ook maar dan geldt een meer beperkte vergoeding.

De noodmaatregelen zijn van kracht tot 1 oktober van dit jaar.

Recente artikelen