Slachtoffer medische fout moet teveel doen krijgen

Array

Ruim 40% van de slachtoffers van een medische misser is na drie jaar nog steeds in een letselschadezaak verwikkeld.

Slepende rechtszaken na medische misser Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Ombudsman. Patiënten voeren vaak een oneerlijke strijd. Ze moeten bewijzen dat de arts een fout heeft gemaakt, terwijl de arts het bewijs in handen heeft. Als de arts in een nagesprek de fout erkent, kan de patiënt dat later niet aantonen, omdat er niets op papier staat. De stichting pleit voor regels om het nagesprek schriftelijk vast te leggen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat hulpverleners hun patiënten onvoldoende voorlichten, zowel voor als tijdens en na de behandeling, zeker als het een fout of complicatie betreft. Als de arts in een nagesprek de fout erkent, kan de patiënt dat later niet aantonen, omdat er niets op papier staat. De stichting pleit voor regels om het nagesprek schriftelijk vast te leggen. Ook moeten er vereisten voor een medisch dossier komen. Die blijken nu vaak onvolledig en soms zelfs gedeeltelijk onvindbaar of onleesbaar. Ook is er meer openheid en betere communicatie met de patiënt geboden.

Stichting De Ombudsman roept zorgverzekaars op zich naast de slachtoffers te scharen, want zij hebben de deskundigheid en hetzelfde belang als de slachtoffers om fouten aan het licht te brengen.

Recente artikelen