Hoger risico op aangeboren hartafwijking

Array

Een variatie in het NNMT-gen (Nicotinamide N-methyltransferase) in combinatie met het gebruik van voorgeschreven medicijnen en een lage inname van vitamine B3 tijdens de vroege zwangerschap, leidt tot een hogere kans op een aangeboren hartafwijking bij het kind.
Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren deze bevinding in het mei-nummer van het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal.

Aangeboren
Onlangs is een variatie in het NNMT-gen ontdekt, die ervoor kan zorgen dat het bijbehorend enzym minder goed werkt. Uit gegevens verzameld binnen de HAVEN-studie, een grootschalig epidemiologisch onderzoek naar risicofactoren van aangeboren hartafwijkingen, blijkt nu dat deze genetische variatie bij moeders of kinderen op zichzelf geen verhoogde kans geeft op een aangeboren hartafwijking.

Blootgesteld
Anders is het als moeders met deze genetische variatie tijdens de vroege zwangerschap voorgeschreven medicijnen hebben gebruikt of met de voeding weinig vitamine B3 hebben binnengekregen. In beide gevallen is de kans op een aangeboren hartafwijking anderhalf keer groter dan normaal. Kinderen met de genetische variatie, die in het begin van de zwangerschap waren blootgesteld aan zowel de medicatie van hun moeder als een lage inname van vitamine B3 in de voeding van hun moeder, lopen bijna negen keer meer risico op een aangeboren hartafwijking.

Combinatie
Dit onderzoek toont aan dat een kleine (genetische) factor het risico op aangeboren hartafwijkingen niet hoeft te vergroten, maar dat een combinatie met voeding, leefstijl en gezondheidsfactoren van de moeder juist wel kan leiden tot een hoger risico. Daarnaast benadrukken de onderzoeksresultaten het belang van goede, gebalanceerde voeding en een gezonde leefstijl zowel vóór als tijdens de zwangerschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen