Bussemaker beperkt AWBZ-hulp aan jongeren

Array

(Novum) – Kinderen met autisme of ADHD verliezen mogelijk hun recht op individuele begeleiding die wordt vergoed uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in de Tweede Kamer bij het bespreken van de modernisering van de AWBZ.


De AWBZ kost de overheid 22 miljard. Die kosten blijven toenemen onder meer door een explosieve toename de afgelopen jaren van het beroep van jongeren op hulp uit de AWBZ. Volgens Bussemaker is een wijziging in de AWBZ nodig om 'zorg te kunnen garanderen voor mensen die dat nodig hebben'.
De uitspraak van Bussemaker over het verdwijnen van individuele begeleiding voor autistische over overactieve kinderen is volgens haar een 'tipje van de sluier' van de kabinetsreactie op het rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER).
De SER adviseerde het kabinet in maart om welzijnsdiensten niet langer te vergoeden uit de AWBZ. Ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zouden voortaan bij de gemeente moeten aankloppen voor een vergoeding. Ook zou bijvoorbeeld paardrijles of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een autistische stoornis niet meer moeten worden vergoed uit de volksverzekering.

Het kabinet komt halverwege juni met definitieve een reactie op het rapport van de SER.

Recente artikelen