OLVG opent nieuwe polikliniek voor vrouwen in de menopauze

Array

Met ingang van 2 juni 2008 start de unit Gynaecologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een menopauzepolikliniek. Vanwege de sterke toename van vrouwen met lichamelijke en psychische klachten als gevolg van deze levensfase start het OLVG met deze zorg op maat. Met de nieuwe polikliniek wil het OLVG de zorg voor vrouwen met menopauzale klachten in samenwerking met de huisarts verbeteren.

Adequate behandeling
Van de anderhalf miljoen Nederlandse vrouwen die jaarlijks in de overgang zitten, heeft 96% menopauzale klachten. Daarvan heeft 60% ernstige klachten waarvan slechts 5% hiervoor behandeld wordt. Niet alle huisartsen weten altijd raad met deze specifieke vragen en problemen. Initiatiefneemster en gynaecoloog Erica Bakkum denkt veel vrouwen te kunnen helpen: “Veel van die vrouwen blijven rondlopen met onbeantwoorde vragen, terwijl ze juist behoefte hebben aan begrip, een luisterend oor, ondersteuning en een adequate behandeling. Binnen deze nieuwe poli nemen deskundige mensen de tijd voor een adequate behandeling of counseling.”

Kenmerkende klachten
De menopauzepolikliniek is bestemd voor vrouwen met overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk transpireren of andere kenmerkende klachten zoals terugkerende urineweginfecties. Daarnaast kunnen vrouwen hier terecht voor informatie over de overgang en leefstijladviezen waardoor zij de klachten beter kunnen hanteren.

Patiënten kunnen na verwijzing van de huisarts contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer (020) 599 34 80. Eén ochtend per week wordt er spreekuur gehouden. De patiënt heeft eerst een gesprek met de menopauzeverpleegkundige en zonodig met de gynaecoloog. Na drie maanden vindt een herhalingsconsult plaats om de geboden zorg en/of behandeling te evalueren.

Recente artikelen