Scarlet stelt kamervragen

Array

Maandag 26 mei heb ik mijn uiterste best gedaan om de finale van het televisieprogramma "Lange Frans stelt Kamervragen" te winnen. Ik streed hierin voor een verbod op de aanzet tot extreme vermagering. 

Helaas, het heeft niet zo moeten zijn. Het "geen OV is niet OK initiatief" won. Blijkbaar is het niet verkrijgen van een OV- jaarkaart, levensbedreigender dan het verkrijgen van anorexia.

Toch kan tachtig procent van de jongeren vandaag de dag niet meer normaal met voeding omgaan. Het NOS meldt dat in Nederland meer dan 100.000 meisjes tussen de 12 en 18 jaar, kampt met een eetstoornis. De leeftijd waarop meiden anorexia krijgen wordt steeds lager. Bovendien overlijdt 1 op de 18 opgenomen anorexia patienten. Anorexia is hiermee de meest dodelijke psychische stoornis.

De mode -en mediawereld dragen mijns inziens sterk bij aan de toename van het aantal jonge meisjes met anorexia. Overal waar je als tiener kijkt, word je geconfronteerd met dunne modellen, afslankreclames en vetarme voedingsproducten. Ik kan geen Glossy meer noemen waar "normale" vrouwen in staan afgebeeld. De boodschap die ieder jong ding meekrijgt door mode en media is toch wel "dun is goed en mooi, dik is slecht en lelijk".

En als je op de basisschool voor dikkertje wordt uitgemaakt, hoef je alleen maar even te zoeken op "pro-ana" en voor je het weet heb je wollige watten als avondmaal op het menu staan. Als je geen watten lust en de honger naar een bruine boterham niet kan weerstaan, dan kan je altijd nog een pen in je keel steken om de schuldige calorieen uit je lichaam te krijgen.
Gelukkig kan je dan wellicht binnenkort als 16 jarige Mbo-er, als het fout gaat, wel gratis met je OV naar de spoedeisende hulp. 

Wel of geen OV, gelukkig kreeg mijn initiatief de meeste aandacht van de aanwezige politici. Vandaar dat ik 11 juni as een afspraak heb met Sabine Uitslag van het CDA.

Als die Lange Frans geen kamervragen voor me wil stellen, dan doe ik het zelf wel!

Om mijn standpunt in Den Haag te versterken, heb ik een officiele online petitie aangemaakt, die iedereen kan tekenen.

Recente artikelen