Consequenties van de macht

Array

De absolute macht in de zorg,die de politiek eendrachtig heeft neergelegd bij de zorgverzekeraars,heeft vele consequenties!De laatste tijd (na het zogenaamde "1 juli-besluit") bedacht ik er weer een paar.Overigens ben ik benieuwd hoe snel en consequent zij ook echt deze bezuinigingsmaatregel gaan toepassen.Ik kan mij nog als de dag van gister herinneren dat huisartsen per 1 januari 2006 klaar moesten zijn om volgens de nieuwe systematiek te kunnen declareren (Vogelaar-accoord),terwijl de zorgverzekeraars er meer dan de eerste helft van 2006 over deden voordat ook zij zover waren. Nu zij zelf een maatregel opleggen die vooral direct financieel (eigen)belang heeft,zal het allemaal vast sneller kunnen. Ik hoor overigens geen apotheker klagen over het feit dat hij (na 1 juli a.s.) met een grote hoeveelheid medicatie zit opgescheept die hij al wel had ingekocht maar straks niet meer mag verstrekken. Wie betaalt dat verlies? Ik denk de apothekers zelf! Dus vind zelfs ik dat er wel degelijk naar hun inkomenspositie moet worden gekeken. Wij wachten het advies van de NZA hierover af!

Maar er zitten ook positieve consequenties aan het 1 juli-besluit.Neem de kruistocht van mijn collega Hans van der Linde tegen de propagandisten van Nexium (i.p.v. omeprazol) en Lipitor (i.p.v. simvastatine). Deze medicatie staat na 1 juli niet meer op de lijst van "toegestane" geneesmiddelen.Dus waarom zou je (als Medical Opinion Leader) er nog propaganda voor voeren? Ik hoop alleen wel dat de patient die in het ziekenhuis Nexium kreeg (vanwege de gigantische korting voor het ziekenhuis) en bij inlevering van zijn recepten opeens omeprazol krijgt van de stadsapotheek,niet bij mij verhaal komt halen. Ik vind dat ik al vaak genoeg regulerende maatregelen moet uitleggen. Mijn standaard antwoord wordt waarschijnlijk: "ik bedenk dit niet;ik ben slechts uitvoerder van maatregelen van verzekeraars en overheid". Ik voorspel overigens (in dit ziekenhuis-voorbeeld) dat de voorschrijvende specialisten er nog erg lang over gaan doen voordat zij de merknamen uit hun grijze cellen hebben gewist! Dus zal de 1 juli-maatregel eigenlijk ook in de ziekenhuizen moeten worden geimplementeerd. Maar dat betekent dat het budget van de ziekenhuisapotheek omhoog zal (moeten) gaan.Nu betalen zij niets voor Nexium en voor omeprazol zullen zij toch echt wel moeten gaan betalen. Wij zullen zien hoe dit afloopt.

Een negatief effect van het 1 juli-besluit is het feit dat apothekers en farma-groothandelaren niet meer durven te investeren. En dat zullen de nodige huisartsen ,die net overwegen om "met z'n allen onder een dak" te gaan werken (gefaciliteerd door de lokale apotheek), snel gaan merken.Zo zal Mediveen (van de Mediq-apotheken) na 1 juli dit soort investeringen geheel stil leggen.Het is niet te hopen dat teveel huisartsen hierdoor gefrustreerd worden in hun plannen om beter samen te gaan werken. Want dat soort initiatieven van huisartsen worden in ieder geval niet mogelijk gemaakt door zorgverzekeraars of overheden.

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "Consequenties van de macht"

  1. Hoi Aalstein,

    Dat apothekers niet klagen over hun verlies aan waarde van hun winkelwaar is inderdaad opmerkelijk. Wellicht dat het ze is ontgaan in alle andere commotie. Ik ben zeer benieuwd hoe alles na 1 juli gaat lopen. Hier zijn de laatste acties nog niet over geweest.

Comments are closed.

Recente artikelen