2 Nieuwe Aorta-releases gepubliceerd

Array

Op 31 mei 2008 heeft Nictiz de release "Medicatiebewaking" en "Flexibel Gebruik UZI-pas”gepubliceerd.

Op basis van deze release kunnen ICT-leveranciers de standaard in het zorginformatiesysteem inbouwen. Hiermee kunnen zorgverleners, zoals huisartsen en apothekers die een behandelrelatie met de patiënt hebben, gegevens uitwisselen over contra-indicaties en geneesmiddelovergevoeligheden van een patiënt. Dit zal in de praktijk werken wanneer leveranciers deze nieuwe standaard inbouwen en de standaard in het landelijk schakelpunt (LSP) is ingebouwd. Met deze gegevens kan de medicatiebewaking bij het voorschrijven en verstrekken van medicijnen sterk verbeterd worden. Voordeel is dat zorgverleners vanuit elke gewenste locatie of instelling in Nederland informatie kunnen uitwisselen.

 

Flexibel Gebruik UZI-pas

Met deze release kunnen ICT-leveranciers de informatiesystemen zodanig aanpassen dat zorgverleners en medewerkers die voor meerdere instellingen werken met één UZI-pas kunnen inloggen.  Het gebruik van de ene UZI-pas binnen een instelling is niet verplicht. Grote instellingen kunnen er nog steeds voor kiezen om uitsluitend te werken met passen die zij zelf hebben aangevraagd.

Tevens is de onderliggende techniek voor gebruik van de UZI-pas is vernieuwd. Deze nieuwe techniek ('token authenticatie') geeft zorginstellingen de mogelijkheid om de authenticatie van de zorgverlener flexibeler te implementeren. Vooral ziekenhuizen hebben hierom gevraagd, maar de verwachting is dat ook praktijken in de eerstelijn hier gebruik van gaan maken. Voor een eindgebruiker betekent deze techniek dat de UZI-pas niet meer nodig is om een verbinding met het LSP op te zetten; dat gebeurt 'achter de schermen' door het systeem van de zorginstelling. Hoewel de techniek onderdeel is van 'digitaal ondertekenen' is het niet nodig om bij elk bericht een pincode in te voeren. Nagegaan wordt of het met deze techniek ook mogelijk is om het opvragen van gegevens in te plannen en later uit te voeren. 

Planning en documentatie

De testomgeving voor deze releases is naar verwachting begin oktober beschikbaar. Samen met leveranciers zullen vervolgens acceptatietesten plaatsvinden. Bij succesvolle acceptatie kan in de tweede helft van oktober gestart worden met (her)kwalificatie en zal begin november de release operationeel zijn in de productieomgeving van het LSP.

Klik hier om naar de documentatie te gaan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen