‘Gros kinderen overleeft kanker’

Array
Ongeveer 75 procent van de kinderen die kanker krijgen, overleeft de ziekte. Veertig jaar geleden was dat nog maar 25 procent.Dat schrijft het Amsterdamse VU Medisch Centrum bij de viering van het veertigjarig bestaan van de afdeling kinderoncologie.

Het is nog wel zo dat de helft van de kinderen die kanker krijgen, negatieve gevolgen overhoudt aan hun ziekte.Zo kunnen ze groeiproblemen krijgen, hartfalen oplopen of onvruchtbaar worden.

In de afgelopen 40 jaar is er veel verbeterd in de behandeling van kinderen met kanker. Zo overleeft tegenwoordig 75% van de kinderen met kanker waar dat 40 jaar geleden nog maar 25% was. Ook VUmc zette zich de afgelopen 40 jaar in voor kinderkanker. De kinderoncologie kent dit jaar dan ook twee jubilea: 40 jaar behandeling van kinderen met kanker, en 20 jaar VONK: VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker.

Een reden om stil te staan, terug te blikken, maar vooral vooruit: streven naar een toekomst waarin alle kinderen met kanker worden genezen, met minder bijwerkingen en met minder late effecten.

Lang werd gedacht dat het aantal kinderen dat jaarlijks kanker krijgt gelijk blijft. Inmiddels weten we dat sommige vormen van kinderkanker elk jaar iets vaker voorkomen, zodat het aantal nieuwe gevallen van kinderkanker jaarlijks met 1% toeneemt. De toekomst is gericht op 100% genezing met veel aandacht voor de late effecten van behandeling die meer dan de helft van de ex-patiëntjes treft. VONK onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om kinderen met kanker meer op maat te behandelen.

Voor de toekomst is er veel optimisme: er is meer kennis over hoe kankercellen in elkaar zitten. Ook komen er nieuwe geneesmiddelen die veelal zijn gericht tegen afwijkingen die kankercellen wel, maar normale cellen niet hebben. Ruim 50% van de kinderen die de kanker overwinnen hebben zogenaamde late effecten. Voorbeelden van late effecten zijn onder andere; concentratie- en groeistoornissen, hartfalen en onvruchtbaarheid. VUmc heeft speciaal voor deze patiëntengroep een polikliniek late effecten kindertumoren opgericht.

Jubileumdag

Ter ere van het jubileum werd er in VUmc een landelijk cursus gehouden over verleden, heden en toekomst van kinderkanker, waar ruim 100 kinderartsen en kinderoncologieverpleegkundigen bij aanwezig waren. Professor Gert-Jan Kaspers, hoofd van de afdeling kinderoncologie van VUmc en van VONK, liet tijdens deze cursus zien dat de kans op genezing momenteel 75% is, terwijl die 40 jaar geleden nog maar 25% was en waaraan dat te danken is: nieuwe geneesmiddelen, meer verfijnde operaties en bestraling, en een toename van de mogelijkheden om ernstige bijwerkingen op te vangen.

(ANP)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen