Vrouwen op jongere leeftijd screenen op baarmoederhalskanker niet zinvol

Array

Vrouwen worden vanaf hun dertigste gescreend op baarmoederhalskanker. Er is geen reden om deze leeftijdsgrens verder te verlagen, aldus onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO).

De onderzoekers doen hun bevindingen uit de doeken in een artikel in het International Journal of Cancer.

Argument
De media berichtten onlangs dat er sprake zou zijn van een stijging van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker onder jonge vrouwen. Dat zou een argument zijn om de eerste screening van vrouwen – op dit moment op 30-jarige leeftijd – te verlagen. Met behulp van gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie is het voorkomen van en de sterfte aan baarmoederhalskanker bij vrouwen tot 40 jaar onderzocht.

Aantallen
In Nederland worden circa 9 gevallen per jaar van baarmoederhalskanker gediagnosticeerd bij vrouwen tussen 25 en 29 jaar. Gemeten over langere tijd veranderden deze aantallen niet. Wel werd een daling van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker bij vrouwen tussen 35 – 39 jaar en tussen 45 – 49 jaar waargenomen. Daarnaast werd geen stijging, maar juist een daling waargenomen in het jaarlijkse aantal sterfgevallen bij vrouwen in de leeftijd 30 – 34 en 35 – 39 jaar. Er is dus weinig reden om de onderste leeftijdsgrens voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker te verlagen.

Spontaan
Bovendien zijn er nog een aantal andere nadelen om niet tot een screening op jongere leeftijd over te gaan, zoals onnodige angst die wordt gekweekt onder jonge vrouwen en stijging van overbehandeling van lichte afwijkingen die anders spontaan zouden verdwijnen.

Recente artikelen