Leukemie afhankelijk van plaats kankereiwit

Array

Niet zozeer de aanwezigheid van een fusie-eiwit in een cel, maar de locatie ervan bepaalt of beenmergkanker ontstaat. Dat concluderen Kim de Keersmaecker van het Vlaams Instituut voor Biotechnology (VIB), Maarten Fornerod van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) en collega’s van Harvard Medical School in het gezaghebbende tijdschrift Molecular Cell van 10 juli 2008.

T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL)
Bij leukemie of beenmergkanker wordt de vorming van witte bloedcellen verstoord. T-ALL, een specifieke vorm van leukemie, is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de veertien jaar en treft hen vooral tussen het tweede en derde levensjaar. Bij een optimale behandeling, met chemotherapie, geneest momenteel meer dan de helft van de kinderen. Men hoopt echter gerichte therapieen te kunnen ontwikkelen die minder schadelijk zijn dan chemotherapie, gebaseerd op de kennis van de biologische processen achter T-ALL.

Kankereiwit
Vaak vormen kankerverwekkende genen en de daaraan gerelateerde eiwitten de basis voor het ontstaan van kanker. Onderzoekers van het VIB, NKI-AVL en Harvard Medical School ontdekten dat niet zozeer de aanwezigheid van fusie-eiwit NUP214-ABL1 in de cel, maar de locatie ervan bepaalt of bloedcellen een kankerverwekkend karakter krijgen. Alleen wanneer het fusie-eiwit terecht komt in een eiwitcomplex ter hoogte van de celkern ontstaat T-ALL. Oorzaak is een overactief kinase, een enzym dat chemische reacties in de cel aanstuurt.

Dr. Maarten Fornerod: “Om het ontstaan van leukemie te begrijpen, is het niet voldoende om alleen te kijken naar het DNA van de kankercel of naar het kankerverwekkende eiwit. De plaats van het eiwit in de cel blijkt belangrijk. Die informatie kan nu gebruikt worden voor toekomstige therapieen. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar therapeutische componenten die de binding tussen het complex en NUP214-ABL1 onmogelijk maken.”

Kinase activation and transformation by NUP214-ABL1 is dependent on the context of the nuclear pore. De Keersmaecker et al., Molecular Cell, 2008.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen