Zilveren Kruis Achmea: geen vergoeding maagverkleining kind, investeer in preventie

Array

Zilveren Kruis Achmea vergoedt conform de richtlijnen van het College voor Zorgverzekeringen uit principe geen maagverkleiningen aan kinderen onder de 18 jaar. De verzekeraar investeert in preventieve programma’s voor kinderen en ouders /verzorgers. ‘Bewustwording en gedragsverandering zijn in onze ogen de sleutel naar een gezond gewicht’, aldus directeur Zorginkoop Melanie Schultz van Haegen. ‘De resultaten van een programma zoals Lekker Fit! voor basisschoolleerlingen in Rotterdam zijn erg positief te noemen.’

Zilveren Kruis Achmea keurt maagbandoperaties bij kinderen af en reageert hiermee op de maagverkleinende operaties bij tieners die in het universiteitsziekenhuis van Maastricht worden uitgevoerd. ‘De operaties zijn niet zonder risico en zijn bovendien het gevolg van verkeerd beleid: te dikke kinderen moeten tijdig bewust worden gemaakt van het belang van gezonde voeding en beweging en worden geholpen bij het volgen van een gezonde levensstijl. Kinderen met een maagband die hun ongezonde leefgedrag niet aanpassen, lopen nog altijd gezondheidsrisico’s’, aldus Melanie Schultz van Haegen, directeur Zorginkoop bij Achmea. Zilveren Kruis Achmea hanteert bij volwassenen die in aanmerking willen komen voor een maagverkleinende operatie ook de eis dat er ten minste vijf jaar een serieuze poging is gedaan om onder begeleiding van een multidisciplinair team af te vallen.

Dikke Vrienden Club

Zilveren Kruis Achmea is richt zich op de gezondheid en vitaliteit van haar verzekerden en wil ondersteunen bij het volgen van een gezonde(re) levensstijl. Eén van de projecten die Zilveren Kruis Achmea ondersteunt, is de Dikke Vrienden Club, een behandelprogramma van een jaar in groepsverband voor dikke /obese kinderen van 8 tot 12 jaar. Vorige week nog heeft een groep kinderen in het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid een diploma in ontvangst genomen, als blijk dat ze een gezondere levensstijl met evenwichtige voeding en voldoende bewegen hebben aangeleerd. Ouders worden ook bij het programma betrokken: met de gezinnen wordt bekeken welke aanpassingen in de voedings- en beweegpatronen nodig zijn om tot een gezondere leefstijl te komen.

Lekker Fit! en Beter (Z)weten

In Rotterdam loopt dit schooljaar op zestig scholen het Lekker Fit!-programma, dat onderdeel is van The Final, dat Zilveren Kruis Achmea sponsort. Leerlingen uit groep 3-8 krijgen met Lekker Fit! onder meer drie gymlessen per week en les over de energiebalans en een gezonde leefstijl. Ouders krijgen voorlichting en kunnen als er overwicht wordt geconstateerd terecht bij de jeugdverpleegkundige. Het gewicht van de kinderen wordt gevolgd via een leerlingvolgsysteem. Uit onderzoek blijkt dat het programma een significant gunstig effect heeft op het tegengaan of stabiliseren van overgewicht en vergroting van het uithoudingsvermogen.

Een vergelijkbaar project, Beter (Z)weten, sponsort Zilveren Kruis Achmea in Haarlem. Vanuit een multidisciplinaire aanpak krijgen kinderen uit groep 5 lessen les in gezond gedrag (voeding, beweging, gezonde leefstijl). Alle kinderen worden gemeten en gewogen en naar sport-/buurtactiviteiten ‘toegeleid’. Kinderen met overgewicht krijgen individuele begeleiding, een groepsgerichte cursus of sport.

Victory Camp

Zilveren Kruis Achmea biedt verzekerden in een aantal aanvullende verzekeringen bovendien een gedeeltelijke vergoeding voor het Victory Camp, een zomerkamp voor tieners met overgewicht. Via gezelligheid, sport en spel krijgen de tieners tips voor een gezonde levensstijl aangereikt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen