Reumapatiënten hebben twee keer meer kans op hart- en vaatziekten

Array

Reumapatiënten worden, net als diabeten, maar liefst twee maal zo vaak getroffen door hart- en vaatziekten, met alle gevolgen vandien. Reumatoloog Nurmohamed pleit er dan ook voor om bij deze groep patiënten de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart te brengen en te behandelen.

Door tegelijkertijd hun reumatoïde artritis optimaal te behandelen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Nurmohamed werkt zowel in het Jan van Breemen Instituut (JBI) als in VU medisch centrum (VUmc) beiden in Amsterdam. Als reumatoloog begeleidt hij patiënten en als wetenschapper doet hij onderzoek naar onder meer het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij reumapatiënten.

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft reumatoïde artritis (RA) of een aanverwante ziekte als Bechterew of artritis bij psoriasis. RA is een ontstekingsziekte. We weten tegenwoordig dat aderverkalking (atherosclerose) ook een ontstekingsziekte is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat RA patiënten vaker hart- en vaatziekten hebben. Door bij reumapatiënten jaarlijks de bloeddruk te meten en de cholesterolwaarde te bepalen, wordt het risico op hart- en vaatziekten bepaald. Als de waarden afwijken, kan met medicatie worden gestart, zoals bloeddruk- of cholesterolverlagende medicijnen. Daarnaast moet het ontstekingsproces bij reuma zo goed mogelijk worden behandeld gezien het verband met het risico op hart- en vaatziekten. Als de RA in een rustige fase is, neemt ook het risico op hart- en vaatziekten af.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen