iStan, een geavanceerde reanimatiepop

Array

Een draadloze, draagbare reanimatiepop die met behulp van afstandsbediening kan zweten, bloeden,braken, dar is het nieuwste snufje op het gebied van training van medische professionals.De pop heet iStan en is ontwikkeld door de Universiteit van Portsmouth in Groot-Brittanië. Het model kost zo'n 40.000 pond en moet een zo realistisch mogelijke training bieden aan verpleegkundigen en artsen.

iStan, is de meest geavanceerde simulator op de markt en de eerste draadloze simulator ter wereld. De universiteit is eerste in Engeland om dergelijke technologie te gebruiken. 

De directeur van het Expert Centre van de universiteit, Professor Lesley-Jane Eales-Reynolds, zei: „Één van de belangrijkste voordelen van iStan is zijn portabiliteit, maar hij is ook geavanceerder dan veel van onze andere reanimatiepoppen". Volgens de directeur is zijn de geavanceerde mogelijkheden heel realistisch. 'De pop kan bedient worden van een afstand van ruim 15 meter. De pop is een unieke replica van de anatomie van de mens. Zo kunnen de pupillen samentrekken en verwijden en is de huid in staat kippenvel te krijgen en te zweten. De pop kan ook een hartaanval krijgen, de bloeddruk kan abrupt dalen, interne bloedingen kunnen voorkomen, evenals ingeklapte longen en zelfs de darmen maken realistische geluiden. De meeste moderne simulators op de markt hebben sommige van deze mogelijkheden maar wat iStan speciaal maakt is een hoop toegevoegde eigenschappen in een pop

  •  Hij is volledig draadloos en zo kan hij gebruikt worden in een huis, ziekenwagen of van een arts wachtkamer evenals in het klaslokaal;
  • Heeft een volledig gearticuleerde anatomische, palpabele kenmerken;
  • En bevat, net als een lichaam vloeistoffen, zoals bloed;
  • Hij heeft realistische huid die kan zweten en te kippevel kan geven;
  • De lichaamsholte kan worden uitgerekt om een `baby aan te brengen om een zwangerschap te simuleren;
  • Hij kan worden gebruikt om het steekwonden te simuleren waarin een realistische darm uit buikholte puilt;
  • Hij kan een gebroken been krijgen of een openbotbreuk;
  • Hij kan een weg geamputeerd lichaamsdeel hebben en overvloedig bloeden om een verkeerongeval te simuleren;
  • Zijn nagels worden blauw wanneer er in wordt geknepen.

iStan wordt geleverd door METI in Amerika. Hij werd gemodelleerd via een gietvorm van een echte persoon en wordt geleverd met een grote varieteit aan vooringestelde patiënt profielen en scenario's. Hij werd aanvankelijk ontworpen voor de militairen om dokters en ander noodsituatiepersoneel op te leiden.  

Bron: BBC & VV
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen