Prednisolon effectief én veilig bij jicht

Array

Het geneesmiddel prednisolon blijkt bij de behandeling van jicht even effectief als naproxen, een van de gangbare anti-jicht-middelen. Dit is de conclusie van onderzoek van het UMC St Radboud en het Rijnstate Ziekenhuis, gepubliceerd in het belangrijke medische tijdschrift The Lancet van deze week. De gangbare middelen veroorzaken bijwerkingen in maag, darmen, nieren, hart en bloedvaten. Prednisolon is bij gebruik tegen jicht veel veiliger.

Jichtartritis
Jicht is een veel voorkomende pijnlijke gewrichtsontsteking (artritis) met een plotseling begin. Jichtaanvallen, vaak in de grote teen, kunnen met enige regelmaat terugkeren. De artritis wordt veroorzaakt door kristallen van uraatzout in de gewrichtsvloeistof. De gangbare geneesmiddelen tegen jicht zijn colchicine en NSAID’s (non-steroïde anti-inflammatoire drugs). NSAID’s zijn momenteel de middelen van eerste keus, ondanks hun risico op maag-darm- en cardiovasculaire problemen, die toch al erg vaak aanwezig zijn bij patiënten, die ook jicht hebben.

Even effectief
Huisarts Hein Janssens uit Lobith en collega’s van het UMC St Radboud en het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem onderzochten de effectiviteit van prednisolon ten opzichte van het NSAID naproxen in de huisartsenpraktijk. Zestig huisartspatiënten met jicht kregen prednisolon en zestig patiënten kregen naproxen. Om de pijn te meten gebruikten de onderzoekers een schaal van 0 (geen enkele pijn) tot 100 (de meest ernstige pijn ooit ervaren). Na 90 uur bleek de pijnscore bij gebruik van prednisolon gedaald van 62 naar 17 en voor naproxen van 59 naar 13, in een bijna geheel vergelijkbaar patroon. De middelen zijn dus globaal even effectief tegen de pijn.

Corticosteroïden zoals prednisolon kunnen weliswaar bijwerkingen hebben, maar alleen bij langdurig gebruik en niet tijdens het gebruik tegen jicht, waarbij een kortdurende behandeling volstaat. NSAID’s, zoals naproxen, hebben ook bij kortdurend gebruik bijwerkingen. Daarom zijn ze zelfs voor een aanzienlijk deel van de patiënten met jicht bij voorbaat al niet geschikt. Prednisolon is dan een veiliger geneesmiddel. Bovendien, bij het gebruik van een NSAID moeten veel patiënten ook (dure) geneesmiddelen slikken om de maag te beschermen tegen de bijwerkingen. Deze middelen zijn niet nodig bij gebruik van prednisolon. De behandeling wordt daardoor goedkoper. De onderzoekers stellen, dat mede om deze reden prednisolon voor de behandeling tegen jicht eerste keus zou moeten worden.

Commentaar
In een positief commentaar van de redactie van The Lancet wordt over deze studie gezegd, dat er meer en grotere trials nodig zijn om deze uitkomsten te bevestigen. Eerder zullen volgens dit commentaar dokters er niet van overtuigd zijn hun gangbaar voorschrijfgedrag bij jicht te veranderen.

Bron: UMC St Radboud Nijmegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen