Halstarrige fabel: Eten op Spaanse tijd maakt niet dik

Array

Eet niks meer na acht uur ’s avonds, want dan wordt het voedsel omgezet in vet…Onzin! Het is een fabel die regelmatig als feit in het nieuws komt. Het is misschien daarom een van de meest gestelde vragen aan het Voedingscentrum. Dus eet gerust op een Spaanse tijd, maar overbrug de tijd tussen lunch en avondeten niet met calorierijke snacks. Daar kun je wél dik van worden!

Het gerucht dat je niet te laat moet eten, wordt onder meer onderbouwd met het argument dat je stofwisseling ’s avonds laat in de spaarstand staat. Extra calorieën zouden daarom omgezet worden in vet.


Tijdstip is onbelangrijk

Het Voedingscentrum is van mening dat je alleen dikker wordt als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft. Dat gebeurt bijvoorbeeld door veel snoepen, maar ook als je elke dag kopjes thee en koffie met suiker en melk drinkt. Het tijdstip van de dag maakt daarbij niet uit. Heb je een keer ‘een snoepdag’? Wees dan de volgende dag extra matig en neem een balansdag.


Ongemakkelijke verleidingen

Er is wel een bezwaar te noemen tegen een laat diner. Je kunt namelijk last krijgen van een zwaar gevoel op de maag. Het is ook verleidelijk om het trekgevoel in de lange tijd tussen lunch en avondeten te stillen met wat chips of een handje pinda’s en een biertje. Het zijn de extra’s met veel calorieën die aanzetten, maar ze vullen nauwelijks. Je eet er waarschijnlijk ’s avonds niet veel minder om.


Op gewicht blijven

Wil je liever niet aankomen, dan is het belangrijk gezond te eten met niet te veel calorieën. Eet vooral producten met een relatief laag vetgehalte en weinig toegevoegde suikers en drink weinig alcohol. Het beste is om drie hoofdmaaltijden op een dag te eten met maximaal vier keer iets tussendoor. En: beweeg zeker 30 minuten per dag! Je hoeft daarvoor niet naar de sportschool. Traplopen, stofzuigen, wandelen of fietsen is voldoende.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen