Vrouwen gevoeliger voor insuline bij dagelijks 2,5 glazen witte wijn
ArrayVrouwen die zes weken lang 2,5 glas witte wijn per dag drinken zijn gevoeliger voor insuline dan wanneer ze geen alcohol drinken. Ook hebben ze meer van het stofje adiponectine. Daardoor hebben ze minder kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met de Wageningen Universiteit.
Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het toonaangevende vakblad 'Diabetologia'. De onderzoekers van TNO Kwaliteit van Leven lieten 36 gezonde vrouwen zes weken lang 2,5 glazen witten wijn drinken, en daarna zes weken alleen druivensap. Ze konden dus goed vergelijken wat dat deed met hun stofwisseling.
Wat bleek? Na zes weken wijn bij het avondeten waren de vrouwen gevoeliger voor insuline (met 12 procent). Ook hadden zij 27 procent meer adiponectine in het lichaam, dat is een stof die ontstekingen remt. Daarnaast was het ‘slechte' LDL-cholesterol gedaald. Dat zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2.
Al langer was bekend dat matig alcoholgebruik de kans op diabetes type 2 verkleint, maar we wisten niet waarom. Met deze studie is dat mechanisme wat duidelijker geworden. Overigens lijkt het positieve effect vooral bij vrouwen op te treden.
De onderzoekers waarschuwen wel dat te veel alcohol niet goed is. Ze adviseren om alleen met mate alcohol te drinken: voor volwassen mannen hooguit twee tot drie standaardglazen per dag, en voor volwassen vrouwen één tot twee standaardglazen per dag.
Bron: Diabetologia augustus 2008; persbericht TNO juli 2008