Baarmoeder niet verwijderen maar ophangen bij een verzakking

0
2755

Het vastzetten van de baarmoeder aan een bindweefselstructuur in het bekken bij vrouwen met een baarmoederverzakking is een effectieve operatie, met een grote patiententevredenheid, een vermindering van klachten en verbetering van kwaliteit van leven. Dat stelt Viviane Dietz in haar proefschrift.

Zij vergeleek bij 66 vrouwen deze nieuwe operatiemethode met een baarmoederverwijdering via de schede, wat de meest gebruikelijke operatie in Nederland is. Vrouwen die werden geopereerd via de nieuwe methode verbleven één dag korter in het ziekenhuis en gingen 23 dagen eerder aan het werk. Het verbeteren van functionele klachten en de kwaliteit van leven was gelijk tussen de twee groepen vrouwen. Wel hadden de vrouwen iets meer kans op het opnieuw verzakken van de baarmoeder.

02-09-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Viviane Dietz, Geneeskunde Proefschrift: Preservation of the uterus in vaginal prolapse surgery: the sacrospinous hysteropexy Promotor 1: Prof.dr. A.P.M. Heintz Promotor 2: Prof.dr. Y. van der Graaf Copromotor 1: Dr. C.H. van der Vaart Copromotor 2: Dr. S.E. Schraffordt Koops