Geen stents gebruiken bij nierfunctiestoornis

Array

Patienten met een nierfunctiestoornis en een nierslagadervernauwing op basis van slagaderverkalking moeten via medicijnen en niet via een stent behandelt worden. Tot die conclusie komt Liesbeth Bax in haar proefschrift. Zij voerde het eerste gerandomiseerde onderzoek uit naar de kosten en baten van stentplaatsing en medicijnen versus alleen medicijnen.

De medicatie bestond voor beide groepen, in totaal 140 patienten, uit bloeddruk- en cholesterolverlagende middelen en aspirine. Na twee jaar was voor het primaire eindpunt, een 20% achteruitgang in nierfunctie, geen significant verschil tussen beide groepen. In de stent-groep kwamen echter wel ernstige complicaties voor, met zelfs een 3% sterfte. De balans blijkt dus in het voordeel is van een conservatieve, medicamenteuze therapie.

Deze uitkomsten zijn van groot belang voor de klinische praktijk. Stentplaatsingen worden nog steeds op grote schaal verricht. Bij gebrek aan voordeel van de stent, dienen deze patienten niet onnodig blootgesteld te worden aan mogelijke complicaties. Patienten met nierfunctiestoornis en vernauwing in de nierslagader door slagaderverkalking dienen dus primair medicamenteus behandeld te worden. Daarbij staan een goede behandeling van bloeddruk en het verlagen van cholesterol centraal.

29-08-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Liesbeth Bax, Geneeskunde Proefschrift: Renal function and atherosclerotic renovascular disease Promotor 1: Prof.dr. W.P.Th.M. Mali Promotor 2: Prof.dr. Y. van der Graaf Promotor 3: – Copromotor 1: Dr. J.J. Beutler Copromotor 2: – Copromotor 3: –

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen