2010 wordt het jaar van de waarheid voor Aids

0
271

Als over twee jaar in Wenen de volgende Internationale Aids Conferentie wordt gehouden, zal blijken of de wereldleiders zich aan hun belofte hebben gehouden voor universele toegang tot behandeling, zorg en preventie. In Mexico-Stad is de afgelopen week vastgesteld dat dit alleen bereikt zal worden als er meer aandacht is voor de mensenrechten van homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers.
Verder sterven te veel kinderen onnodig aan de gevolgen van aids. Wetenschappers op de conferentie stelden deze week dat de hiv-remmer D4T (Zerit) niet meer gebruikt moet worden, vanwege de kans op vetverlies in onder andere het gezicht. In Nederland wordt D4T bijna niet meer voorgeschreven. In Afrika zijn ruim 300.000 mensen aan dit middel en is er geen alternatief beschikbaar. Maar er was ook goed nieuws. Onderzoek toont aan dat microkredieten voor vrouwen in arme landen helpt het aantal hiv-infecties terug te brengen.

Eerder beginnen met medicatie?

Op de conferentie werd gesproken over het moment waarop je het beste met de virusremmende medicijnen kunt beginnen als je hiv hebt. De tendens is nu om eerder te starten met behandelen, dus niet te lang te wachten. Daardoor heeft iemand met hiv een betere gezondheidsverwachting. De wetenschappers blijven bij het standpunt dat je ergens tussen de 200 en 350 CD4-cellen moet beginnen, maar eerder (bijvoorbeeld bij 500 CD4- cellen) kan ook en er is geen bovengrens gesteld. Eerder beginnen is zondermeer verstandig als er sprake is van een infectie die samenhangt met hiv.

Aan mensenrechten werken en alln bewezen effectieve methodes gebruiken
Mexico is de conferentie waar na een jarenlange focus op behandeling preventie weer meer centraal is komen te staan. Behandeling en preventie kunnen niet zonder elkaar. Behandeling is een vorm preventie, doordat mensen dankzij de hiv-remmers minder infectueus worden. En zonder preventie is behandeling dweilen met de kraan open.

Sinds de vorige conferentie in Toronto (2006) zijn 2 miljoen mensen met hiv begonnen met de combinatietherapie. Tegenover die 2 miljoen staan 5 miljoen mensen die sinds die tijd genfecteerd zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet met de kraan open dweilt, moet er hard aan de erkenning van mensenrechten worden gewerkt volgens de deelnemers van de conferentie. Kortom, er moet een einde komen aan het geweld tegen prostituees, aan de wijdverspreide homofobie en aan de marginalisering van drugsgebruikers.

Het is bovendien belangrijk dat er methodes worden gebruikt waarvan bekend is dat ze werken. Er moet niet op basis van ideologie worden gehandeld. Een voorbeeld van een bewezen effectieve methode is ‘harm reduction’ oftewel risicoreductie. Dit is een strategie waar we in Nederland al sinds de jaren ’60 mee werken, doordat we spuitomruil en methadonverstrekking voor drugsgebruikers hebben.

Alleen door te werken aan de mensenrechten en door bewezen effectieve methodes te gebruiken kan het 2010 streven van Universele Toegang tot behandeling, preventie en zorg worden gehaald, zeggen de deelnemers aan Mexico.

Kinderen en aids
In 2005 werden nog maar 75.000 kinderen met hiv-remmers behandeld. In 2007 waren dat er 200.000. Een vooruitgang, maar nog lang niet genoeg. Teveel kinderen sterven onnodig aan de gevolgen van aids omdat ze geen hiv-remmers krijgen. Wereldwijd kreeg vorig jaar maar 10% van de kinderen remmers. Een povere 8% van de babys in arme landen wordt binnen twee maanden na de geboorte getest. Het belangrijkste obstakel tot nu toe bij de behandeling van kinderen is het gebrek aan infrastructuur en een goede diagnostiek.

D4T als hiv-remmer moet in de ban
Ruim 300.000 Afrikanen gebruiken op dit moment het middel D4T (Zerit). De wetenschappers op de conferentie vinden dat dit middel niet meer gebruikt moet worden, vanwege de kans op vetverlies in onder andere het gezicht. Dit verschijnsel wordt door artsen ‘lypoatrofie’ genoemd. In Nederland wordt D4T bij voorkeur niet meer voorgeschreven aan patinten. In Afrika is echter geen alternatief beschikbaar, omdat de alternatieven die wij in het Westen hebben, door de farmaceuten nog steeds niet in prijs verlaagd zijn.

Het op de conferentie aangekondigde initiatief van UNITAID voor een ‘Patent Pool’ biedt wat dit betreft hoop. Een patent pool is een systeem waarbij farmaceuten, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen hun patenten bij elkaar brengen en beschikbaar stellen aan andere producenten. Een patent pool kan de beschikbaarheid van goedkope, alternatieve medicijnen versnellen.

Microkrediet voor vrouwen
Uit onderzoek, gepresenteerd op de conferentie in Mexico, blijkt dat vrouwen die microkrediet krijgen, minder met geweld te maken krijgen en minder onveilige seks hebben. Door de economische onafhankelijkheid worden vrouwen weerbaarder en zijn ze beter in staat ‘nee’ te zeggen tegen onveilige seks. Het onderzoek toont onomstotelijk aan dat er een rechtstreeks verband is tussen armoede en aids.

Vorig artikelHuisarts voorwaardelijk geschorst door tuchtcollege
Volgend artikelHospidis.nl richt zich op veiligheid medische hulpverlener
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.