Bijna 200.000 Europeanen sterven aan medicijninname

Array

Uit het rapport “Targetting Adherence” van de Pharmaceutical Group of the European Union blijkt dat er ieder jaar 194.500 Europeanen sterven aan de medicijnen die ze voorgeschreven hebben gekregen. Oorzaken zijn onder meer het innemen van de verkeerde medicatie, verkeerde inname van de juiste medicatie, over- en onderdosering, het niet innemen van de geneesmiddelen en averechtse nevenwerkingen.

Met name het correcte gebruik van geneesmiddelen en het volhouden ervan blijkt een serieus probleem. Twintig tot dertig procent van de patienten wijkt af van de behandeling. Bij preventieve behandelingen is dit percentage zelfs dertig tot veertig procent en bij chronische ziekten tot vijftig procent.

Zo houdt slechts de helft van de patienten in Europa zijn cholesterolmedicatie langer vol dan zes maanden. En één op de twee astmapatienten blijkt de medicijnen incorrect te inhaleren. Onder aids-patienten blijkt dat maar zeventig procent zijn behandelingsproces trouw blijft.

Eén van de oorzaken voor onnodige sterfgevallen aan medicijnen blijkt de uitdelen van de medicatie in de ziekenhuizen. Hospitalen in Europa werken momenteel dan ook aan de verbetering van medicatieronddeling. Daarnaast is de rol van de apothekers belangrijk bij de aanmoediging van goed medicijngebruik. Per land is er een groot verschil in aantal apothekers. Zo is er in Nederland gemiddeld één apotheek per 5700 inwoners. Ter vergelijking: in Frankrijk is dat één op 2080 inwoners, terwijl de Denen slechts één apotheek per 12000 inwoners heeft.

Bron: Ziekenhuis.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen