Ipod kan storing in pacemaker veroorzaken

Array

Bejaarden met Ipod en pacemaker hebben kans dat de pacemaker gaat storen. In de helft van de gevallen heeft de pacemaker kuren als de Ipod bij de borst wordt gehouden.

Dit staat in een onderzoek dat is uitgevoerd aan het Thoracic en Cardiovascular Instiute van de universiteit van Michigan.

De onderzoekers hebben het effect van de draagbare muziekspeler van Apple bekeken bij honderd patienten met een gemiddelde leeftijd van 77. Reuters schrijft dat in de helft van de gevallen werd storing gemeten als een Ipod slechts vijf centimeter van de borst van een patient werd gehouden voor vijf tot tien seconden. Behalve de Ipod zijn er geen andere draagbare mediaspelers onderzocht.

In sommige gevallen werd er al een storing gemeten als de Ipod ruim 45 centimeter bij de borst van een patient vandaan werd gehouden. De storing zorgt ervoor dat de pacemaker niet in staat is om het juiste ritme vast te stellen. In een geval stopte de pacemaker helemaal met functioneren.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat een Ipod ervoor kan zorgen dat een behandelend arts een misdiagnose kan stellen. “Hoe vaak dit ook daadwerkelijk gebeurt is onduidelijk, omdat patienten met een pacemaker doorgaans geen Ipod-bezitters zijn”, zegt Krit Jongnarangsin van de universiteit.

Het onderzoek is gestart op initiatief van de 17-jarige Jay Thaker, wiens vader cardioloog is. Thaker vroeg zijn vader naar de mogelijke interactie tussen pacemakers en Ipods. Toen er op internet niets over het onderwerp te vinden was, heeft zijn vader hem in contact gebracht met Jongnarangsin.

Jongnarangsin is van mening dat het onderwerp nader onderzocht moet worden. De studie is donderdag gepresenteerd bij een jaarlijkse bijeenkomst van hartspecialisten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen