Apothekers zijn zakkenvullers?

Array

Het is oorlog tussen zorgverzekeraars Menzis en Uvit en apothekers die weigeren mee te doen om de hoge prijzen van medicijnen naar beneden te krijgen.


De zorgverzekeraars vinden dat de opstandige apothekers zakkenvullers zijn. Enkele apothekers, aldus Menzis en Uvit (onder meer Univé en VGZ), hebben enkele miljoenen euro’s spaargeld op de bank.

Kunnen zorgverzekeraars apothekers dwingen goedkope medicijnen voor te schrijven? Of zijn het de apothekers die moeten bepalen welke medicijnen goed zijn voor patienten?


Zijn apothekers zakkenvullers, zoals de zorgverzekeraars beweren? Het is makkelijk scoren met zo’n opmerking. De waarheid is anders: de overheid stelt jaarlijks de vergoeding vast die apothekers ontvangen per afgeleverd medicijn. Deze ‘recepttoeslag’ staat al jaren op 6,10 euro; alle partijen zijn het eens dat dit te weinig is om de kosten in de apotheek te dekken.  Daarom is afgesproken dat apothekers hun inkomsten zelf moeten aanvullen, met kortingen bij fabrikanten.
Hebben apothekers echt een voordeel bij duurdere geneesmiddelen? Nee, want de inkoopprijs staat landelijk vast. Apothekers zetten zich juist in om zo goedkoop mogelijk af te leveren. Dit heeft al veel geld bespaard, tenminste – bij de zorgverzekeraars. Komt dat geld wel terecht bij de patienten?


De premies voor 2008 zijn niet lager geworden. Waarom voeren de apothekers actie tegen de zorgverzekeraars?  Dat er steeds goedkopere geneesmiddelen komen: prima, zolang de kwaliteit maar niet in het geding is. En dat het prijspeil van het goedkoopste geneesmiddel de vergoedingsprijs bepaalt: prima. Maar laat mensen gewoon gebruiken wat ze gewend zijn en laat apothekers vrij in de keuze van hun assortiment (tegen de verlaagde vergoedingsprijs).

Het is goed dat de overheid, de zorgverzekeraar, fabrikanten en apothekers zich gezamenlijk inzetten voor lage geneesmiddelkosten. Als je kiest voor marktwerking in de zorg, laat de markt dan ook werken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen